• De Noord-Koreaanse YouTuber Song A. uploadt video’s over haar idyllische leven in de hoofdstad Pyongyang.
  • Het 11-jarige meisje zegt dat ze Harry Potter leest, naar waterparken gaat en toetjes eet met haar beste vriendin.
  • Volgens experts maakt haar YouTube-kanaal, dat inmiddels ruim 21.000 abonnees telt, waarschijnlijk deel uit van een goed georkestreerde propagandacampagne.
  • Lees ook: Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven

Als je een kind bent, is Noord-Korea de place to be, volgens de 11-jarige YouTuber Song A.

“Ben je ooit in Pyongyang geweest? Als je hier komt, zul je totaal verrast zijn”, zegt het Noord-Koreaanse meisje met een soort van Brits accent. “Want letterlijk overal waar je komt, zijn pretparken, zoals Munsu Water Park, de Central Zoo en Roller Skate Park. Eindeloze dingen waar onze kinderen van kunnen genieten.”

Song A., die zegt dat ze net klaar is met groep 7, heeft met haar idyllische weergaven van het dagelijks leven in de Noord-Koreaanse hoofdstad een aardige groep volgers opgebouwd. Haar YouTube-kanaal telt inmiddels ruim 21.000 abonnees. Maar daar kunnen natuurlijk ook bots tussen zitten.

Haar kanaal is een van de vele Noord-Koreaanse YouTube-accounts die sinds vorig jaar zijn opgedoken. Deze zouden volgens onderzoekers waarschijnlijk deel uitmaken van een goed georkestreerde propagandacampagne waarmee het imago van het streng gereguleerde land verbeterd moet worden, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Andere Noord-Koreaanse YouTubers hebben video's geüpload van zichzelf terwijl ze ijsjes eten, vissen, sporten en boodschappen doen.

Song A. gaat in haar filmpjes zwemmen en rotsklimmen. Ook eet ze ijs met haar beste vriendin en krijgt ze dansles van haar tante ­– en dat alles met Engels commentaar.

Dat het meisje Engels kan spreken, dankt ze aan haar moeder. "Zij heeft me van jongs af aan Engels geleerd", zegt ze in het filmpje hierboven.

Haar favoriete boek is 'Harry Potter en de Steen der Wijzen'. In de video waarin ze zichzelf voorstelt houdt ze een exemplaar omhoog met een tekst in het Mandarijns op de omslag.

Song A heeft in de afgelopen negen maanden 12 video's geplaatst.
Song A heeft in de afgelopen negen maanden 12 video's geplaatst.
Screenshot/YouTube/Sally Parks [송아 SongA Channel]

Een goed georkestreerde propagandacampagne

Het lijkt er sterk op dat de video's van Song A. in scène zijn gezet. Haar ogen kijken vaak weg van de camera, alsof ze iemand om raad vraagt. Daarnaast doet haar manier van spreken denken aan iemand die regels uit een toneelstuk voordraagt.

In verschillende fragmenten zie je haar praten met een telefoon op een selfiestick. Dit betekent dat er in ieder geval een tweede camera aanwezig is.

Volgens Noord-Korea-onderzoeker Ha Seung-hee van de Zuid-Koreaanse Dongguk Universiteit, zou het kanaal van Song A. onderdeel kunnen zijn van een poging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om "creatiever" om te gaan met propagandatechnieken, schrijft CNN.

In de video's zijn echte pretparken, koffiebars en 4D-bioscopen in Noord-Korea te zien. Maar deskundigen zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat de beelden het typische leven van Noord-Koreanen toont. Slechts een klein aantal mensen in het land heeft toegang tot internet, laat staan de middelen die nodig zijn om een YouTube-video te filmen en te uploaden.

Volgens onderzoeker Park Seong-cheol van de Database Centre for North Korean Human Rights zijn de dingen die Song A. toont alleen toegankelijk voor "speciale mensen in een speciale klasse", aldus CNN.  

LEES OOK: 10 manieren waarop Noord-Korea technologie gebruikt om het land te isoleren en burgers onder de duim te houden