De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un regeert met harde en vaste hand over het communistische deel van het Koreaanse schiereiland. Hij lijkt bezig met plannen om de grip op de macht van zijn familiedynastie te bestendigen.

Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten maakt Kim Ju-ae, de 10-jarige dochter van Kim Jong-un, kans om klaargestoomd te worden als opvolger van haar vader. Kim Jong-un is sinds de dood van zijn vader in 2011 de hoogste leider van Noord-Korea.

Sinds haar eerste publieke optreden in november 2022, waar ze samen met haar vader een proef met een langeafstandsraket bijwoonde, neemt de internationale speculatie over de mogelijke politieke rol van Kim Ju-ae toe.

De Zuid-Koreaanse nationale inlichtingendienst baseert zijn beoordeling op een uitgebreide analyse van haar openbare activiteiten en de protocollen rond de dochter van Kim Jong-un.

De grotere publieke zichtbaarheid van Kim Ju-ae bij publieke evenementen en het feit dat ze door de staatsmedia wordt bestempeld als het "meest geliefde" kind van Kim Jong-un, wakkert de speculaties verder aan.

Kim Ju-ae heeft militaire parades bijgewoond, het hoofdkwartier van de Noord-Koreaanse luchtmacht bezocht en ze was aanwezig bij een nieuwjaarsfeest, waar zij en Kim Jong-un elkaar op de wang kusten.

Kim-dynastie al meer dan 70 jaar aan de macht in Noord-Korea

Kim Ju-ae heeft volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten een oudere broer en een jongere broer of zus waarvan het geslacht onbekend is, meldt The Guardian.

Het spionageagentschap van Zuid-Korea heeft geen concrete informatie over het proces van machtsopvolging in Noord-Korea, dus inschattingen hebben een sterk speculatief karakter.

Politiek analist Du Hyeogn Cha van het Asian Institute for Policy Studies stelt dat de potentiële leiderschapsrol van Kim Ju-ae met de nodige slagen om de arm bekeken moet worden. Hij wijst er tegenover The Guardian op dat ze in de praktijk nog geen politieke prestaties heeft geleverd. Traditioneel hebben mannelijke leden van de Kim-familie Noord-Korea geregeerd.

Kim Jong-un is 39 jaar oud en verkeert ogenschijnlijk in goede gezondheid, maar Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten houden rekening met diverse scenario's.

De Kim-dynastie regeert nu drie generaties over Noord-Korea. De stamvader is Kim Il Sung, die in 1948 de leiding nam in Noord-Korea.

LEES OOK: De nieuwe kernonderzeeër van Noord-Korea ziet er een beetje rommelig uit, maar hij kan een serieuze dreiging vormen