Afnemers van energie met vast tarief spekken de schatkist. Stil zitten kost onnodig geld en slapende energieklanten zijn dief van eigen portemonnee.
UnitedConsumers heeft berekend dat de leveringsprijzen voor energie ten opzichte van 2012 met ruim 17 procent zijn gedaald. Kleinzakelijke verbruikers en consumenten met een vast energietarief betalen fors meer dan afnemers met een variabel tarief.
“Het is begrijpelijk dat afnemers kiezen voor zekerheid en dus voor een vast tarief”, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers. “Want de gedachte is dat alles toch alleen maar duurder wordt.” Maar dat geldt de afgelopen jaren niet voor de leveringsprijzen van energie, met name elektriciteit.
Daling energietarieven, stijging belastingen
De leveringsprijzen voor energie zijn in de jaren tot 2012 gestegen, maar sindsdien is sprake van een daling. Onder de streep echter is toch sprake van een stijging, door de toegenomen belastingen. Volgens UnitedConsumers met 67 procent voor elektriciteit en 25 procent voor gas. “Wie de laatste jaren voor de dalende energietarieven een vast energietarief voor een paar jaar heeft afgesloten, betaalt nu in verhouding fors meer dan de consument met een variabel energiecontract. De afnemer met een vast energietarief betaalt het hoogste leveringstarief en dus de hoogste belasting daarover”, aldus Paul van Selms.
Hoewel de energiebelasting vast staat op 12 cent per kWh, en voor gas op 19 cent, de btw van 21 procent is hierbij de boosdoener, althans voor consumenten. Deze is in 2012 gestegen van 19 naar 21 procent en wordt geheven over zowel de leveringskosten, als vaste kosten voor aansluiting en transport, als ook de energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE).
Slapende afnemers
Contractanten die al jaren stil zitten, niet zijn overgestapt of hun contract heroverwogen hebben, betalen vaak onnodig veel voor hun energie. Leveranciers zijn op zich blij met klanten die blijven, dit scheelt allerlei marketingkosten voor het behouden van de klant of het werven van een nieuwe. Gelijktijdig hebben lang zittende klanten voor de inkoopafdeling van de energieleverancier niet per definitie het ideale profiel. Na verloop van tijd zijn deze contracten binnen één maand opzegbaar en dat verhoogt het risico op klantverloop. Dat risico wordt afgedekt – met een iets hogere leveringsprijs. Een tweede reden om periodiek het leveringscontract te heronderhandelen.
Lees ook Energiebusiness.nl
Slim materiaal gebruikt statische elektriciteit voor opladen gadgets
Moederbedrijf van Essent gaat reorganiseren
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl