Door aanhoudende droogte zijn er in India niet genoeg tomaten te krijgen. Beroemde Indiase gerechten zoals curry’s zijn daarom niet te maken, want tomaat is een essentieel bestanddeel.

India herbergt de grootste tomatenmarkt – niet groenten, maar alleen tomaten – van Azië en dus waarschijnlijk van de hele wereld. Maar het is al dagen stil in Pimpalgaon, het dorpje in West-India dat de markt huisvest. Er is te weinig regen óf te veel. De oogst is in de wat geschopt door het rare weer. Zelfs de moesson kwam eerder dan verwacht.

“We hebben ongeveer 75 procent tomaten minder dan normaal”, zegt marktwerker Sheik Tanveer tegen The Guardian. “Normaal kun je een kilo tomaten kopen voor 10 roepies (0,15 euro, red.). Nu krijg je daar zo’n 150 gram voor.”

Gemiddeld gezien zijn de prijzen in heel India verdubbeld. Ook andere groentes en linzen hebben last van de oogstproblemen en zijn eveneens duurder geworden.

Basis voor curry’s

De slechte tomatenoogst leidt aan beide kanten van de keten tot problemen. Boeren hebben niets te verkopen of raken zo weinig kwijt dat ze niet rondkomen.

Voor de gewone Indiër maakt het ook een fors verschil. De tomaat is een basisingrediënt in de meeste Indiase keukens. Ze worden onder meer gebruikt om andere groenten in te koken én dienen ook als basis voor de beroemde curry's van het subcontinent. Zo wordt een alledaags product onbereikbaar voor de gewone man.

Een tomatenboer uit Pimpalgaon, Popat Khaire, zegt dat hij nog nooit zo'n slechte oogst heeft meegemaakt. "Het is zo heet. Geen van de boeren heeft ook maar één tomaat om te verkopen. De akkers zijn klaar, de planten zijn klaar. Ik wacht alleen nog op regen."

Tekort grote steden

Niet alleen de dorpjes zoals Pimpalgaon, maar ook de grote steden voelen het tomatentekort. In de Vegetable Alley in Mumbai moet verkoper Sachin Bhad met klanten onderhandelen. "Deze week verkoop ik ze voor 50 tot 60 roepies, maar vorige week was het nog 80 - het hoogste dat ik ooit gezien heb", zegt hij. "Maar de kwaliteit van deze lading uit Punjab is niet goed, dus mensen kopen niet... Twee maande geleden verdiende ik nog 1.000 roepies per dag, nu amper 500."

De regionale overheid in West-Bengalen, de deelstaat waarin Kolkata ligt, heeft de noodsituatie uitgeroepen. Een speciale taskforce is op pad gestuurd om de crisis aan te pakken en te helpen waar mogelijk. Allereerst moet die gaan controleren of er geen zwarthandel ontstaat, schrijft The Times of India.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl