Inwoners van de Finse hoofdstad Helsinki die binnenkort een weekend weg willen, hebben geluk: ze wonen dichtbij een volledig duurzaam huisje op een prachtige locatie.

Het huisje, dat de Nolla Cabin heet, ligt op het eiland Vallisaari. Vanaf Helsinki vaar je daar in 20 minuten heen. De eigenaar van het huisje is Neste, een grote raffinaderij voor olie en hernieuwbare diesel. Hoewel Neste nog een flinke impact heeft op het milieu, wil het bedrijf met het huisje een duurzamere levensstijl promoten.

Het huisje is zo groot als een kleine slaapkamer en blijft tot eind september op het eiland staan. Het kan gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en verplaatst worden, zodat er bijvoorbeeld geen vrachtwagen nodig is om ‘m ergens anders neer te zetten. Ook is het huisje volledig zelfvoorzienend – op het dak liggen een hoop zonnepanelen en het keukentje maakt gebruik van hernieuwbare diesel. Dat kan gemaakt worden van bijvoorbeeld plantaardige olie en dierlijke vetten.

Het grootste nadeel: er is geen badkamer in het huisje. Gasten moeten een paar honderd meter lopen voor een composttoilet, dat geen water gebruikt. Voor drinkwater moeten gasten ongeveer 700 meter lopen. Ook is er geen wifi in het huisje – al heb je dat met het uitzicht niet echt nodig.

De Finse architect Robin Falck, die het huisje ontworpen heeft, zegt dat hij ervoor wil zorgen dat gasten zich verbonden voelen met de natuur. "We willen ze de mogelijkheid geven om zo dicht mogelijk bij de natuur te zijn met de gemakken van het moderne leven."

Het huisje blijft tot eind september op het eiland staan en deze maand slapen de eerste gasten er. Zo verblijft Otso Sollanaukee er, die een gids voor duurzaam leven heeft geschreven, samen met een paar Finse influencers. In heel september is het huisje te boeken voor gasten via Airbnb. Volgens de advertentie kost het verblijf 35 dollar per nacht.