Door een teruglopende vraag uit vooral opkomende markten als China staat de prijs van diamanten onder druk.

De prijs van diamanten is volgens een rapport van marktonderzoeker Rapaport gedaald naar het laagste niveau sinds mei 2010, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times donderdag.

De gemiddelde prijs voor een topkwaliteit diamant van een karaat (0,2 gram) staat volgens de Diamond Trade Index nu op 7737 dollar (5886 euro). Halverwege 2011 moest voor een soortgelijke steen nog 11.157 dollar worden neergeteld.

Economieën India en China koelen af

Volgens de krant hangt de prijsdaling samen met de afnemende groei van de economie in opkomende markten als India en China.

De kersverse middenklasse van die landen droeg bij aan de stijgende vraag naar de edelstenen, en dus de prijsstijging. De groeiende vraag naar diamanten hield overigens gelijke tred met de vraag naar dure wijnen, antiek en kunst.

Voorzichtige tekenen van herstel

Specialisten benadrukken dat de prijsdaling in de Diamond Trade Index niet per definitie betekent dat alle stenen nu in waarde zijn gedaald. Bij de waardebepaling van diamanten zijn namelijk vele factoren van belang zoals kleur, gewicht en de kwaliteit van het slijpwerk. Dat erkent ook Rapaport die de prijslijst heeft samengesteld om te helpen bij de waardebepaling van iedere diamant afzonderlijk.

Diamantairs gaven donderdag desgevraagd aan dat de prijzen in Nederland tot en met 2013 net als de prijzen op de lijst van Rapaport zijn gedaald. Ze lieten ook weten dat de markt voorzichtige tekenen van herstel vertoont.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl