NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft vorig kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Net als concurrenten als Achmea en Delta Lloyd had de verzekeraar last van stevige claims door het noodweer dat het zuiden van Nederland in juni trof. Verder drukte de onrust op de financiële markten het resultaat.

NN meldde donderdag een operationele winst van 321 miljoen euro over het tweede kwartaal. Dat was ruim een derde minder dan een jaar eerder. Door die daling en de negatieve gevolgen van de onrust op de markten op hedges rond de portefeuille Japanse lijfrentes zakte de nettowinst met 15 procent naar 335 miljoen euro.

Bij de schadeverzekeringen kwamen voor 28 miljoen euro aan claims binnen vanwege de zware regen- en hagelstormen in Nederland. Verder kwam het resultaat afgelopen kwartaal lager uit omdat een jaar eerder van eenmalige meevallers werd geprofiteerd.

Kapitaalpositie

Het voormalige dochterbedrijf van ING wist zijn kapitaalpositie vorig kwartaal verder te verbeteren, tot een Solvency II-ratio van 252 procent, en boekte afgelopen kwartaal voor 6 miljoen euro aan bezuinigingen. De kosten werden daardoor verlaagd tot 786 miljoen euro op jaarbasis. NN blijft ook de komende tijd scherp op de kosten letten, liet het bedrijf weten.

De verkopen van het concern zakten in het tweede kwartaal met 1 procent naar 284 miljoen euro. In de eerste helft van 2016 ging de waarde van nieuwe business in totaal met 12 miljoen euro omlaag naar 101 miljoen euro.

NN biedt aandeelhouders een interim-dividend van 0,60 euro per aandeel.

Sterk resultaat

Volgens analisten van KBC Securities heeft NN Group afgelopen kwartaal sterk gepresteerd. De verzekeraar en vermogensbeheerder overtrof volgens KBC de verwachtingen op het gebied van de inkomsten, het kapitaal en de kasstroom.

KBC benadrukte de positie van het aandeel NN op zijn kooplijst. Beleggers reageerden eveneens enthousiast op de cijfers van het concern. NN noteerde na tien minuten handel 5,5 procent in de plus op 25,77 euro. Daarmee stond het aandeel bovenaan de positieve AEX-index (plus 0,8 procent).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl