Een vroegere olieminister van Nigeria komt steeds verder in het nauw. Op dinsdag verordonneerde een Nigeriaanse rechtbank dat een appartementencomplex op haar naam in beslag genomen zal worden.

De waarde van het pand is fors: 37,5 miljoen dollar (31,9 miljoen euro). De huurinkomsten moeten ook naar de staatskas vloeien, wat neer zal komen op nog eens 3 miljoen dollar. Dat schrijft Quartz.

Eigenaar van het complex is Diezani Alison-Madueke, die tussen 2010 en 2015 de gigantische oliereserves van haar land beheerde als minister. De oud-minister is verstrikt in een onderzoek naar witwassen en corruptie dat de hele wereld omvat en over honderden miljoenen dollars gaat.

De rechtbank besloot tot de inbeslagname nadat Alison-Madueke en haar verdediging niet in staat bleken om binnen twee weken aan te tonen waarom het eigendom rechtmatig was. Het is een strategie die de zittende president, Mohammed Buhari, niet vreemd is. Hij probeert met dergelijk zaken een deel van de 153 miljoen dollar terug te krijgen in staatshanden.

Alison-Madueke groeide zelfs al onder leiding van haar president Goodluck Jonathan uit tot een boegbeeld van corruptie in de Nigeriaanse oliesector.