Ruim baan voor Boris Johnson om bij de Britse verkiezingen een meerderheid binnen te slepen om de Brexit te voltooien. Daar leek opper-Brexiteer Nigel Farage op aan te willen sturen door zich bescheiden op te stellen bij de verkiezingen, en zo niet onnodig stemmen weg te kapen van Johnson met zijn Brexit Party.

Maar Farage weigert zich terug te trekken uit nog meer kiesdistricten bij de aankomende verkiezingen ten gunste van de Conservatieven van premier Johnson.

Hij zei donderdag oproepen hiertoe af te wijzen. Farage benadrukte dat het zijn hoofddoel is om zetels in het parlement te winnen om premier Boris Johnson verantwoordelijk te kunnen houden voor de Brexit.

Afgelopen maandag kondigde Farage aan dat zijn partij niet meedoet in 317 kiesdistricten waar de Conservatieven wonnen bij de vorige landelijke verkiezingen. Dat zou de weg kunnen effenen voor een meerderheid van de conservatieven in het parlement en de Brexitdeal van Johnson.

Farage en Johnson jagen allebei op de stem van kiezers die voor de Brexit zijn. De rijke Brexit-sponsor Arron Banks zette Farage recentelijk onder druk om Johnson niet voor de voeten te lopen. Dat zou oppositiepartij Labour namelijk in de kaart kunnen spelen.

Gevraagd naar de kritiek van zijn voormalige bondgenoot, Arron Banks, zei Farage dat Banks de Brexit had opgegeven en lijdt aan "brexhaustion". "Hij heeft het opgegeven. Arron Banks heeft nooit een cent aan de Brexit-partij gegeven, laten we duidelijk zijn, hij steunt de Brexit-partij niet", zei Farage, en hij voegde eraan toe dat Banks nu achter de Brexitdeal van Boris Johnson staat.

Banks zei dinsdag dat Farage een stap terug moet doen.

Geen Britse eurocommissaris vóór Britse verkiezingen van 12 december

Intussen aan de andere kant van het Kanaal. Officieel moet het VK zolang het land nog niet uit de EU is gestapt, een kandidaat leveren voor de nieuwe Europese Commissie Maar daar wacht de Britse regering mee tot na de verkiezingen op 12 december. Dat staat in een brief die Londen stuurde naar de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Zij maande de Britse premier Johnson snel een commissaris naar Brussel te sturen, maar daar wacht hij dus mee.

"We hebben aan de EU geschreven dat het Verenigd Koninkrijk in aanloop naar de verkiezingen geen kandidaten voordraagt voor internationale benoemingen", lieten de Britse autoriteiten donderdag weten. Von der Leyen wil op 1 december beginnen met haar team.

Zolang het Verenigd Koninkrijk lid is van de EU is het volgens de verdragen verplicht een commissaris te leveren. Ook hebben de EU-leiders hierop gewezen in hun beslissing om de Britten nog tot 31 januari uitstel voor de Brexit te geven.

LEES OOK: Boris Johnson geeft per ongeluk een ongelofelijk sterk argument tegen zijn eigen Brexit-deal