Het jaarlijkse circus rond de nieuwe premies voor zorgverzekeringen gaat weer van start en dus ook de mogelijkheid om te wisselen van verzekeraar. Met dit keer voor het eerst in lange tijd een nieuwe aanbieder: Anno12.

Het plan zat al een tijdje in de pijplijn, maar Nederland krijgt er per 1 oktober dit jaar echt een nieuwe zorgverzekeraar bij: Anno12.

Het initiatief van Rob Adolfsen, Michiel Alkemade, Petwin Verkerk en Jos Zegers – allen afkomstig van de voormalige zorgverzekeraar Agis die is opgegaan in Achmea – stond al een tijdje in de week. Maar met het verkrijgen van een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB), kan Anno12 echt van start gaan, zo meldde de zorgverzekeraar woensdag.

De Nederlandse markt voor zorgverzekeringen wordt gedomineerd door vier grote spelers: Achmea (onder meer met de merken FBTO en Zilveren Kruis), CZ (CZ Direct, Ohra, Kruidvat), Menzis (Azivo, Menzis) en Univé (o.a. De Goudse, Univé). In dit speelveld begeeft Anno12 zich als nieuwe partij op de markt. Dat gebeurt op een coöperatieve grondslag, waarbij verzekerden ook lid kunnen worden van de coöperatie.

Coöperatieve zorgverzekeraar

De premie die Anno12 voor de basisverzekering gaat rekenen in 2015 is nog niet bekend, maar de oprichters willen leden in principe betrekken bij de koers van het bedrijf en klantentrouw belonen.

Doel is om de komende maanden minstens 20 duizend leden te werven. Anno12 legt de nadruk op grote keuzevrijheid voor de verzekerde, die zelf moet kunnen kiezen welke zorgverlener ze kiezen.

“Het belangrijkste doel van een zorgverzekering zou moeten zijn: mensen gezamenlijk de mogelijkheid geven zich in te dekken tegen risico’s die je in je eentje niet kunt dragen. Dat zijn we in de loop van de jaren, met een wirwar van polisvoorwaarden die soms maar over een paar tientjes gaan, uit het oog verloren”, gaf mede-oprichter Rob Adolsen afgelopen juni aan in het tijdschrift KBO-Brabant.

Lees ook op Business Insider

Lees ook

Eerste zorgpremie 2015 bekend: DSW laat tarief basisverzekering gelijk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl