• Het is “niet zinvol” om dit voorjaar een nieuwe algemene vaccinatieronde tegen het coronavirus te organiseren, zo adviseert het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V) aan het kabinet.
  • Volgens de experts zal een extra prik momenteel naar verwachting “slechts een geringe” oppepper aan het afweersysteem geven.
  • Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een nieuwe vaccinatie wel wenselijk zijn.
  • Lees ook: Dit zijn 5 medicijnen die worden ingezet voor behandelingen van Covid-19 – bekijk het overzicht

Het is “niet zinvol” om dit voorjaar een nieuwe algemene vaccinatieronde tegen het coronavirus te organiseren, zo adviseert het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V) aan het kabinet. Een extra prik zal momenteel naar verwachting “slechts een geringe” oppepper aan het afweersysteem geven, stelt het OMT-V.

Vorige week meldde het OMT al dat corona volgens hen geen pandemie meer is. Het virus hoort bij het dagelijks leven, stelden de experts.

Het OMT-V zegt nu dat “de opkomst van nieuwe varianten kan leiden tot een toename van infecties en ziektelast”. Maar doordat veel mensen afweer hebben opgebouwd én doordat infecties met de nu dominante omikronvarianten van het virus relatief mild van aard zijn, zullen toch niet veel mensen erg ziek worden bij een nieuwe opleving van het virus.

Een extra coronaprik zal naar verwachting dan ook maar mondjesmaat bijdragen “aan de tot nu toe relatief stabiele bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname”, concludeert het team.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een nieuwe vaccinatie wel wenselijk zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld ouderen en mensen die gewoonlijk ook in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik.

Maar ook voor hen adviseert het OMT-V geen nieuwe vaccinatieronde. Wel moet een extra prik voor hen mogelijk blijven, als een arts dat aanraadt.

LEES OOK: Dit zijn 5 medicijnen die worden ingezet voor behandelingen van Covid-19 – bekijk het overzicht