Ondanks dat je de afgelopen jaren mooie stappen hebt kunnen maken in je loopbaan, ze op werk dik tevreden met je zijn en je over je salaris niets te klagen hebt, is er toch dat gevoel dat er iets mist. De uitdaging lijkt er uit te zijn en je voelt je zelfs een beetje onrustig. Dan is het mogelijk tijd om een carrièreswitch te maken en zo een impuls te geven aan je werkgeluk. Dat klinkt misschien als een hele grote stap, maar dat hoeft het niet te zijn. Zo pak je een carrièreswitch slim en betekenisvol aan.  

“Het is belangrijk om jezelf regelmatig af te vragen of je nog je beste zelf bent op je werkplek en of jouw baan en jij nog een goede match zijn”, zegt Doreth Naafs, loopbaancoach bij Yacht. Ze begeleidt op jaarlijkse basis zo’n 60 tot 70 professionals intensief die zijn vastgelopen in hun werk en op zoek zijn naar een andere uitdaging. “Is het antwoord ‘ja’, dan is je werk een mooie energiebron. Zo niet, dan wordt het een energielek, wat ook voelbaar is in je privéleven. Merk je dat deze situatie langer aanhoudt dan je zou willen, kom dan in beweging.”

Maar wat doe je nu als je wel voelt dat er iets mist, maar je niet de vinger op de zere plek kunt leggen? Volgens Naafs gaan mensen dan vaak in gesprek met hun leidinggevende, collega’s, familie of vrienden. “Dat zijn hele belangrijke gesprekken om te voeren, want zij kennen jou heel goed, maar wees je er ook bewust van dat deze mensen soms té dichtbij staan om jou de scherpe vragen te durven stellen die je richting de oplossing kunnen brengen.”

Krijg inzicht in alle skills die je in huis hebt

Het kan daarom waardevol zijn om eens met een van de loopbaancoaches van Yacht om de tafel te gaan. Zij kunnen je niet alleen een interessant, nieuw perspectief op jouw situatie bieden, maar brengen ook samen met jou in kaart welke bouwstenen jij nodig hebt voor het bereiken van je doel.  “Als coach wijs ik ze er op dat soft skills, zoals assertiviteit of oplossingsgericht werken, in deze snel veranderende wereld steeds belangrijker worden voor een werkgever. Weet over welke softskills je beschikt en ontdek dan welke rollen en werkomgevingen hier goed op aansluiten. Bouw daar vervolgens op voort. Dan gaat er waarschijnlijk een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open. Maar het kan uitdagend zijn om dit in je eentje te ontdekken.”

Naafs herinnert zich een professional die toe was aan een nieuwe uitdaging, maar die kreeg hij niet zo snel als gewenst van de grond. “Ik heb met hem ingezoomd op zowel zijn werkervaring als zijn hobby’s en passies in zijn privéleven.” Hij vertelde me dat hij een fervent mahjong-speler is, een Chinees gezelschapsspel, en dat hij samen met een andere enthousiasteling de grootste mahjongvereniging van Nederland heeft opgericht. Dat is natuurlijk een rijk voorbeeld van de kwaliteiten die hij in huis heeft, zoals organisatietalent, netwerken en mensen kunnen verbinden, die waardevol zijn voor een werkgever. Maar daar had hij zelf nog nooit bij stilgestaan.”

Een carrièreswitch hoeft geen grote omslag te zijn

Naafs noemt de soft skills het fundament van een geslaagde carrièreswitch in deze snel veranderende wereld. “Een carrièreswitch hoeft namelijk helemaal geen 180 graden draai te zijn van je huidige functie. Alleen al van omgeving, bedrijf of sector wisselen kan soms al genoeg zijn om de puzzelstukjes weer op hun plaats te zien vallen, legt de loopbaancoach uit. “Omscholing is ook niet altijd nodig. Veel mensen hebben vaak al de benodigde soft skills in huis voor de nieuwe uitdaging waar ze naar op zoek zijn, wat de overstap een stuk vloeiender maakt. Kom je nou wel een belangrijke vaardigheid tekort? Dan hebben wij bij Yacht een ruim aanbod aan uitdagende interim-opdrachten waarin je precies die ervaring kan opdoen die je nog mist.”

Voor iedereen die het idee van een carrièreswitch toch wat eng vindt of die bang is mogelijk de verkeerde keuze te maken, heeft Naafs geruststellend advies. “Een van de professionals die ik begeleid heb, voelde dat hij toe was aan een carrièreswitch. In z’n rol als projectleider bij een groot bouwbedrijf zag hij op dat moment geen toekomst meer. Hij heeft toen de overstap gemaakt naar een publieke organisatie, maar daar vond hij niet de klik die hij hoopte te vinden. Wat hij daar wel ontdekte, was dat hij eigenlijk heel erg op z’n plek was bij zijn oude werkgever en dus kwam hij met frisse energie en motivatie terug bij het bouwbedrijf. De switch, ook al was die slechts van korte duur, heeft hem geen windeieren gelegd: Met zijn nieuwe inzichten en hernieuwde energie wist hij bij terugkomst een ontzettend mooie promotie te maken. Een switch is een mooi middel om je werkgeluk een nieuwe impuls te geven.”

3 tips van Yacht loopbaancoach Doreth Naafs voor een succesvolle carrièreswitch


1. Herijk je fundament

Ontdek samen met een coach wat je kracht is, wat je graag doet, waar je voor staat en welk doel je wilt bereiken. Vraag jezelf af of er in jouw baan zowel genoeg ruimte is om de dingen te doen die je leuk vindt, als waar je goed in bent. Zo niet, kom dan in beweging naar mogelijkheden om beter tot je recht te komen.

2. Storytelling

Leer hoe je aan je huidige of een nieuwe werkgever goed duidelijk kan maken wie je bent, wat je drijft en wat je in huis hebt. Als je deze zaken goed kunt overbrengen, dan is de kans kleiner dat je constant in hetzelfde hokje wordt gedrukt en sleep je wél die functie binnen die je ruimte biedt om je te ontwikkelen. Denk na over de boodschap in je verhaal, gebruik de juiste focus als je over je ervaring vertelt en gebruik concrete voorbeelden, zowel uit werk als uit je privéleven. Doe jezelf niet te kort, storytelling is hier essentieel. Het is belangrijk dat jij achter je eigen verhaal staat zodat het niet voelt als een verkooppraatje. Ze willen jou in een sollicitatiegesprek beter leren kennen en jij kent je eigen verhaal als geen ander.

3. Pak de regie

Zoek niet alleen naar een nieuwe, passende uitdaging bij de openstaande vacatures, maar duik proactief het netwerk in. Bijvoorbeeld via eigen contacten, via via, of via LinkedIn. Ga met mensen in gesprek om te leren hoe zij die posities hebben gekregen en vraag of er vacatures openstaan. Mogelijk kan je contact houden.  Zo creëer je niet alleen nieuwe kansen voor jezelf, maar laat je ook assertiviteit en intrinsieke motivatie zien.

Wil jij meer succes in je carrière? Voor elke carrièrestap geven we je essentiële tips om je skills verder te ontwikkelen. Of je nu beter wilt presenteren, leidinggeven of overtuigen. Meld je via deze link aan voor de 5-daagse carrièreversneller en ontvang 5 dagen lang een unieke tip in je mailbox. Futureproof bouwen aan je carrière.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Yacht.