Een flesje water, lenzenvloeistof of hoestdrank. Het mag niet zomaar het vliegtuig in. Sinds 2006 leiden de strenge controles op vloeistoffen in handbagage op vliegvelden tot lange rijen. Het einde van de martelgang lijkt echter in zicht.
Binnenkort introduceert Flughafen Frankfurt een scanner die vloeistof niet alleen detecteert, maar ook identificeert. De onnozele passagier die thuis toch een gevuld flesje in zijn rugzak heeft gestopt, houdt zo medereizigers niet langer op dan strikt noodzakelijk.
Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De huidige scanners ‘zien’ wel of een passagier vloeistof in de handbagage heeft, maar niet om welke vloeistof het gaat. De nieuwe scanner, die eind deze maand in gebruik wordt genomen, slaat alarm als een passagier een mogelijk gevaarlijke vloeistof bij zich heeft.
Het nieuwe apparaat is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een losse scanner en een scanner die in de handbagagescanner kan worden geïntegreerd. Zodra de scanner een vloeistof detecteert, schakelt hij zonder tussenkomst van het beveiligingspersoneel over op de modus waarmee wordt gecontroleerd om welke vloeistof het gaat.
De invoering van de nieuwe scanner is het resultaat van een verordening van Europese Commissie, schrijft de Duitse krant. De ingebruikname is een nieuwe stap in het vereenvoudigen van de beveiligingsprocedures, zonder aan beveiliging in te boeten.
Volgens de huidige regels, die gelden sinds de Britse politie in 2006 een aanslag op vliegveld London Heathtrow verijdelde, mogen passagiers maximaal één liter vloeistof in hun handbagage meenemen. Bovendien mag een verpakking niet meer bevatten dan honderd milliliter, en dienen verpakkingen te worden aangeboden in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje.
Geen einde beperkingen
In een persbericht uit 2011 stelt de Europese Unie dat de invoering van de nieuwe scanner het einde zou betekenen van de beperkingen. Toch is dat zeker nog niet het geval. Voorlopig verandert er niets voor passagiers die vanaf Frankfurt aan hun vliegreis beginnen.
Voor passagiers die van buiten de EU naar Frankfurt vliegen en daar overstappen op een vlucht naar een andere bestemming binnen de Europese Unie, gelden vanaf 31 januari wel soepelere regels. Zij mogen vloeistoffen die ze hebben gekocht in winkels op het vliegveld in het land van vertrek meenemen in hun handbagage, mits ze verpakt zijn in een verzegelde tas. Voor andere vloeistoffen blijven de oude regels van kracht.
Voor wie overstapt op Schiphol geldt deze versoepeling nog niet. Verzegeld of niet, vloeibare artikelen die taxfree zijn gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie worden op Schiphol meestal in beslag genomen. Alleen verzegelde vloeibare artikelen die zijn gekocht in de VS, Canada, Singapore of Maleisië mogen op Schiphol worden meegenomen op een volgende vlucht.
Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn meer restricties zullen verdwijnen. Dat de versoepeling van de regels alleen voor overstappende passagiers geldt, is omdat de nieuwe scanner bij hen uitsluitend vloeistoffen uit de duty-free shops moet identificeren.
Vals alarm
Voor de identificatie van andere vloeistoffen moet de betreffende vloeistof nader worden onderzocht met de scanner. Bovendien reageert de scanner bij die vloeistoffen niet altijd even adequaat: soms slaat de scanner alarm terwijl er niets aan de hand is.
Vooralsnog wordt de scanner vooral ingezet om controleprocedures te optimaliseren. Toch zegt een Duitse politiewoordvoerder tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat het 'niet uitgesloten is dat we in de toekomst geheel zonder beperkingen kunnen vliegen'.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl