Apple presenteert elk jaar in september nieuwe iPhones en het lijkt erop dat 2019 geen uitzondering gaat worden.

Als het techbedrijf vasthoudt aan het patroon van 2017 en 2018 zal het dinsdag drie nieuwe iPhones presenteren. Een van de grootste veranderingen is naar verluidt een camerasysteem met drie lenzen en sensoren.

De introductie van nieuwe iPhones krijgt altijd veel aandacht en dat zal nu alleen nog maar massaler zijn gezien de teruglopende verkopen.

De presentatie van de nieuwe iPhones komt vlak voordat Google in oktober zijn Pixel 4-smartphone op de markt brengt en net na de presentatie van de Galaxy Note 10 eind vorige maand. Zoals gebruikelijk zal de nieuwe iPhone van Apple dus heel wat concurrentie krijgen in aanloop naar de feestdagen.

Dit kunnen we op basis van alle eerdere berichtgeving en geruchten verwachten van de nieuwe iPhones:


Er komen drie nieuwe iPhone-modellen.

Foto: Justin Sullivan/Getty

De verwachting is dat Apple opnieuw drie nieuwe iPhones presenteert, berichten onder anderen The Wall Street Journal en Bloomberg.

Daarmee zou het door Tim Cook geleide techbedrijf het patroon doorvoeren dat in 2017 is begonnen met de lancering van de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X. Afgelopen jaar bracht Apple de iPhone XR, de iPhone XS en de iPhone XS Max op de markt.


Dezelfde schermgrootte en mogelijk OLED-schermen voor alle drie de modellen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De iPhones van 2019 hebben hetzelfde formaat als die van vorig jaar, stelt analist Ming-Chi Kuo van TF International Securities. Kuo is doorgaans een zeer betrouwbare bron voor nieuws over Apple-producten. Hij heeft in het verleden meerdere malen correcte voorspellingen gedaan.

Mogelijk hebben alle drie iPhones van 2019 een OLED-scherm, ook het goedkoopste model. Dat zou een breuk zijn met de vorige generatie iPhones, toen de iPhone XR nog een LCD-scherm had. OLED-schermen bieden over het algemeen fellere kleuren en dieper zwart, waardoor het contrast beter is dan bij LCD-schermen.

Afgelopen mei schreef Reuters op basis van een bericht in het Zuid-Koreaanse Electronic Times dat Apple mogelijk voor alle nieuwe iPhones OLED-schermen gaat gebruiken. Maar Kuo voorspelt voor één model nog altijd een LCD-scherm.

Een drievoudig camerasysteem.

Foto: YouTube/MKBHD

Net als de laatste Samsung- en Huawei-modellen krijgen de nieuwe iPhones van Apple mogelijk drie cameralenzen aan de achterkant.

Volgens The Wall Street Journal en Bloomberg krijgt alleen het nieuwe topmodel, de opvolger van de iPhone XS Max, het drievoudige camerasysteem.

Maar er is volgens het Japanse blog Mac Otakara ook kans dat twee van de nieuwe iPhones zullen zijn uitgerust met drie lenzen. Ook Bloomberg stelt dat de goedkopere iPhones uiteindelijk het drievoudige camerasysteem zullen krijgen, maar laat in het midden wanneer dat precies zal zijn.

Met een derde lens zou de iPhone een breder gezichtsveld kunnen vastleggen en ook beter kunnen zoomen, stelt Bloomberg. Maar Apple zou de derde lens ook kunnen gebruiken voor de nieuwe fototoepassing Smart Frame, schrijft 9to5Mac. Daardoor zou de iPhone een ultrabrede foto kunnen schieten, zelfs als je een gewone foto neemt zodat je achteraf kunt gaan bijsnijden.


Een nieuw ontwerp voor het camerasysteem.

Foto: YouTube/Unbox Therapy

Door de toevoeging van een derde lens zal Apple waarschijnlijk ook het ontwerp van de iPhones hebben aangepast, blijkt uit recente lekken.

Op YouTube zijn sinds kort grote namen uit de techwereld te zien met dummymodellen van de nieuwe iPhone, onder wie Marques Brownlee, Lewis Hilsenteger en Dave Lee. Brownlee zegt zijn modelexemplaar van de iPhone 11 gekregen te hebben van de prominente techblogger Sonny Dickson.

Van de dummymodellen valt op te maken dat de nieuwe iPhones erg lijken op de huidige iPhone XS en iPhone XS Max, behalve een groter vierkant linksboven aan de achterkant voor het nieuwe camerasysteem zoals hier boven te zien is. Volgens Kuo voert Apple dat vierkant mogelijk uit in het zwart.


Verbeterde Face ID.

Foto: Hollis Johnson

Het gezichtsherkenningssysteem van Apple krijgt dit jaar mogelijk een update. Volgens MacRumors heeft Kuo in een memo geschreven dat het bedrijf met een verbeterd Face ID-systeem komt om "de gevolgen te beperken van onzichtbaar licht" in de omgeving van de gebruiker, om zo de ervaring te verbeteren.

Ook Bloomberg zegt dat Apple van plan is Face ID te verbeteren.

In de iPhones van 2020 komt Apple naar verwachting met een geavanceerdere 3D-camera die zorgt voor betere prestaties op het gebied van augmented reality, maar die technologie komt volgens Kuo en Bloomberg waarschijnlijk eerst op een nieuwe iPad.


Een scherpere selfiecamera.

Foto: Apple

Volgens een bericht van Kuo waar 9to5Mac over berichtte kan je selfies met hogere resoluties verwachten van de nieuwe generatie iPhones.

De nieuwe iPhones van Apple krijgen een sensor van 12 megapixels, een flinke verbetering ten opzichte van de huidige selfiecamera van 7 megapixels.


De mogelijkheid om Bluetooth-audio te streamen op twee apparaten tegelijk.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Apple gaat naar verluidt duale Bluetooth-audio ondersteunen op de nieuwe iPhone, bericht Mac Otakara. Daarmee kan op twee apparaten tegelijk audio worden gestreamd. De laatste Android-smartphones van Samsung ondersteuning die toepassing al.

Apple komt met de mogelijkheid om dezelfde audio te laten horen op twee sets AirPods of Powerbeats Pro-koptelefoons via de iPhone met iOS 13.


Snelladen inbegrepen.

Foto: Andrew Greenland/Flickr

Apple levert mogelijk een 18-watt-oplader die snelladen ondersteunt bij de nieuwe iPhones. Bij Android-telefoons is dat al langer de standaard. Mac Otakara berichtte hier onlangs over, terwijl het blog eerder nog had gemeld dat bij de nieuwe iPhones dezelfde 5-watt-oplader wordt geleverd als bij de huidige smartphones van Apple.

De smartphones van Apple ondersteunen al vanaf de iPhone 8 snelladen, maar om daarvan te kunnen profiteren moet apart een 18-watt-oplader worden gekocht voor 35 euro.


De mogelijkheid om andere apparaten op te laden.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Volgens 9to5Mac verwacht Kuo dat alle drie de nieuwe iPhones ondersteuning zullen hebben voor bilateraal opladen, wat betekent dat ze andere apparaten kunnen opladen.

De nieuwe Galaxy S10 van Samsung ondersteunt deze functie ook en daardoor kunnen apparaten die voldoen aan de Qi-standaard, zoals de Galaxy Watch Active en de Galaxy Buds, worden opgeladen door ze achter op de telefoon te leggen.


Grotere batterijen.

Foto: iFixit

De nieuwe generatie iPhones zullen zijn uitgerust met grotere batterijen om deze omgekeerd-draadloos-opladen-toepassing mogelijk te maken, stellen Kuo, 9to5Mac en andere blogs over Apple.

Van de serie iPhones die dinsdag gepresenteerd zullen worden, zal bij de opvolger van de iPhone XS de grootste toename van de batterijgrootte te zien zijn. De batterij van nieuwe generatie iPhone XS zal tussen de 20 en 25 procent groter zijn, terwijl de batterij van het nieuwe Max-model 10 tot 15 procent groter zal zijn.

Het nieuwe 6,1-inch-model heeft naar verwachting een batterij van ongeveer dezelfde grootte als die in de huidige iPhone XR. Volgens Kuo zal de batterij 0 tot maximaal 5 procent groter zijn.


Mogelijke switch naar USB-C.

Foto: Flickr / Simon Yeo

iPhones moeten worden opgeladen met de eigen Lightning-lader van Apple, maar er is een kans dat daar dit jaar verandering in komt.

Het bedrijf heeft volgens Bloomberg meerdere versies van de nieuwe iPhone getest die laden via USB-C. Maar Kuo verwacht dat de nieuwe iPhones toch alleen nog met de Lightning-oplader kunnen worden opgeladen.

Een andere mogelijkheid waar Mac Otakara over bericht is dat Apple een kabel levert van Lightning naar USB-C.


Nieuwe kleuren voor de opvolger van de iPhone XR.

Foto: Apple

Apple komt mogelijk met nieuwe kleuren voor de komende generatie van de iPhone XR. De nieuwe versie van de goedkopere iPhone kan volgens Macotakara en Mark Gurman van Bloomberg geleverd worden in een nieuwe lavendelkleur en groen. Die nieuwe opties vervangen het huidige blauw en de huidige koraalkleur.

Gurman postte een foto op Twitter waar de nieuwe kleuren op te zien zijn en het lijkt dat Apple een andere benadering heeft gekozen dan eerdere jaren. De vorige iPhones kwamen in heldere uitbundige kleuren, terwijl de nieuwe telefoons in veel zachtere pastelkleuren geleverd kunnen worden.


Een nieuwe processor en verbeterde batterij.

Foto: Screenshot

De iPhones die dit jaar worden gepresenteerd zullen volgens Bloomberg op een nieuwe processor draaien, zoals meestal het geval is met nieuwe telefoons van Apple.

MacRumors meldt dat Kuo in een memo schrijft dat er ook een aantal andere interne verbeteringen op stapel staan, zoals verbeterde batterijen en een ultrabrede bandcomponent, waardoor binnenshuis betere positionering en navigatie mogelijk is.

De opvolger van de iPhone XR zal 4 GB RAM hebben, terwijl het huidige model 3 GB RAM heeft.