Videobellen met iemand die een andere taal spreekt? Nog voor het einde van het jaar is dit mogelijk met Skype Translator van Microsoft. Het gesprek wordt live vertaald in gesproken en geschreven tekst.

Microsoft demonstreerde de tool tijdens de Code Conferentie in de Verenigde Staten. Een Duitstalige en een Engelstalige medewerker van Microsoft spraken met elkaar via Skype en de tool vertaalde live wat ze zeiden.

In grote lijnen ging het goed, al was er een moment waarbij de vertaaltool de tekst niet helemaal goed interpreteerde. Dit is al jaren het probleem met vertaaldiensten, de vertaling is goed maar niet 100 procent correct. Volgens Microsoft zal deze nieuwe tool steeds beter worden in de verschillende talen, omdat het zelflerend is.

“Als we onze software Engels leren, leert het Engels. Leren we het daarna Mandarijn, dan leert het naast Mandarijn ook beter Engels. Hoe dat komt weten we eigenlijk niet”, zegt Microsoft-topman Satya Nadella over Skype Translator.

Google wil ook live vertalen

Microsoft is niet het enige bedrijf dat kansen ziet in het real-time vertalen van gesprekken. Google bijvoorbeeld, wil real-time gaan vertalen in telefoongesprekken.

Zelflerende spraakherkenning en Microsoft Translator vormen samen de basis voor het nieuwe Skype Translator. Of de tool ook in het Nederlands beschikbaar wordt is niet bekend, maar vermoedelijk zullen we ons met de Engelse variant moeten zien te redden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl