Goed nieuws voor treinreizigers. Vanaf zondag 10 december worden er meer treinen ingezet van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag rijden er op bepaalde trajecten juist minder treinen.

De Nederlandse Spoorwegen spelen met deze nieuwe dienstregeling in op de sinds corona aangepaste manier van reizen. “Dinsdag en donderdag zijn typische forensendagen geworden. Dat vraagt om een andere dienstregeling dan voorheen”, meldt het bedrijf in een persbericht.

Buiten de spits gaan er minder sprinters rijden op sommige trajecten. Tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders en Utrecht Centraal en Woerden rijdt vanaf zondag dan nog twee keer per uur een sprinter. Op de trajecten Utrecht Centraal – Hoofddorp en Hoofddorp – Leiden Centraal rijden de sprinters op vrijdag twee keer per uur, waar dat nu nog vier keer per uur is.

Op trajecten in de Randstad gaat de intercity in de daluren en in het weekeinde juist vaker rijden. Tussen Utrecht en Den Haag, op de trajecten Utrecht – Rotterdam, Den Haag – Amsterdam, Schiphol – Nijmegen en Dordrecht – Schiphol rijdt de intercity dan net als op werkdagen vier keer per uur. Nu is dat in het weekeinde en buiten de spits nog twee keer per uur.

Van maandag tot en met donderdag rijdt er in de spits ook weer elke 10 minuten een intercity op de lijn Arnhem - Utrecht - Schiphol - Rotterdam.

NS laat die dagen in de spits meer sprinters rijden tussen Assen en Groningen (vier per uur). En ook tussen Dordrecht en Rotterdam gaat er in de spits van maandag tot en met donderdag elke 10 minuten een sprinter. Tussen Arnhem en Nijmegen gaat de sprinter tijdens daluren, net als in de spits, vier keer per uur rijden.

Met de nieuwe dienstregeling gaat de NS in totaal ruim 1.800 extra treinen per week rijden. Ook in de loop van 2024 denkt NS nog verbeteringen aan de dienstregeling te kunnen doorvoeren.

LEES OOK: Treinkaartjes en NS-abonnementen worden in 2024 toch niet duurder, maar internationale treinreizen wél