Niet alleen de 600.000 ambtenaren in Nederland, ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix krijgen eenmalig een extraatje van 500 euro.

Dat blijkt uit antwoorden van premier Mark Rutte op Kamervragen over de begroting van de koning.

Koning, koningin en prinses zijn zogeheten ’trendvolgers’, wat betekent dat hun uitkeringen de wijzigingen in de ambtenarensalarissen volgen. Als de ambtenaren jaren op de nullijn zitten, zitten zij dat ook. Als de ambtenaren er wat bij krijgen, krijgen zij dat ook.

Uitkering koning omhoog

De eenmalige uitkering van 500 euro is onderdeel van het loonakkoord dat het kabinet in juli sloot met de bonden CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum. Het akkoord voorziet tevens in een loonstijging van 5 procent.

Ook Willem-Alexander krijgt er volgend jaar meer bij. De koning ontvangt in 2016 een “grondwettelijke uitkering” van 866.000 euro. Dat is 43.000 euro meer dan dit jaar. Ook de uitkering van koningin Máxima stijgt flink, met 17.000 euro naar 343.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 489.000 euro. Dat is een toename van 24.000 euro.

Onkostenvergoeding Koninklijk Huis

De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun meest directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4,54 miljoen euro. Máxima en Beatrix moeten het doen met respectievelijk 591.000 euro en 975.000 euro aan onkostenvergoeding.

Het koningshuis staat in totaal voor 40.584.000 euro in de boeken. Dat is bijna 500.000 euro meer dan dit jaar.

Onderhoudskosten De Groene Draeck

Uit de antwoorden van premier Rutte blijkt tevens dat de vervanging van het huidige telefoonsysteem in Paleis Noordeinde 750.000 euro kost. Het netwerk moderniseren kost 292.000 euro, de invoering van digitale telefonie kost 345.000 euro en de verbetering van de mobiele dekking kost 113.000 euro.

De Kamer debatteert later deze maand met Rutte over de begroting van de koning. Ook de hoge onderhoudskosten van de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, komen dan aan de orde. Die blijken veel hoger dan voorzien, zo bleek uit antwoorden van Rutte op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. De afgelopen vijf jaar ging het in totaal om 223.000 euro meer dan oorspronkelijk begroot. Voor de komende jaren bedragen de onderhoudskosten 95.000 euro per jaar, tegen 51.000 euro nu.

Beatrix kreeg de boot in 1957 cadeau van het Nederlandse volk voor haar achttiende verjaardag en gebruikt de boot nog steeds. Maar om de bijna 60 jaar oude boot in goed staat te houden, kost behoorlijk wat centen. Volgens Pechtold verdubbelen de onderhoudskosten de komende jaren bijna. Als je zo’n lemsteraak nieuw zou kopen, zou die drie tot vier ton kosten, redeneerde Pechtold. “Er zijn Nederlanders die zo’n bootje hebben. Ik kan me niet voorstellen dat die mensen een ton per jaar uitgeven om zo’n boot te onderhouden”, aldus Pechtold tegenover Rutte.

Groot onderhoud in 2010

Het is niet de eerste keer dat de discussie losbarst over de onderhoudskosten van De Groene Draeck. In augustus 2007 kwam naar buiten dat de kosten van het onderhoud altijd voor rekening van het Ministerie van Defensie is gekomen. Toen de historische platbodem in 2010 toe was aan opnieuw een grote onderhoudsbeurt, besloot Beatrix de benodigde 326.000 euro uit eigen zak te betalen.

“De Groene Draeck is de afgelopen tien jaar aanleiding geweest voor een hoop gedoe”, aldus Pechtold vorige maand. “Ik vind het leuk dat we de vorige majesteit op haar achttiende die boot hebben gegeven, maar als we er nu tot in de eeuwigheid aan vast zitten voor dit soort bedragen, dan vind ik het zo langzamerhand een cadeau waarvan ik denk: geef het dan helemaal cadeau.”

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl