In Nederland is een kwart van de 24 miljoen betaalpassen inmiddels voorzien van technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. Maar is dat nu wel of niet veilig?

De nieuwe bankpassen die gebruikt kunnen worden voor contactloos betalen, zijn “in theorie” te misbruiken door criminelen. Onderzoek wijst uit dat kwaadwillenden die een speciaal uitleesapparaat dichtbij iemands pas houden, zo geld kunnen overhevelen naar hun eigen rekening.

Toch betekent dit niet dat de passen onveilig zijn, stelt de Betaalvereniging Nederland in reactie op berichtgeving in het AD. De mogelijkheid tot fraude is bewezen in een laboratoriumopstelling, “Maar er is in Nederland nog geen boef die dit heeft gedaan. Dit, ondanks dat de pasjes inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn”, aldus de woordvoerder tegenover persbureau ANP.

De verwachting is dat contactloos betalen populairder wordt als de chipknip per 1 januari 2015 wordt afgeschaft.

Contactloos betalen: crimineel moet flink zijn best doen

Het hebben van het uitleesapparaat alleen is niet voldoende voor criminelen die draadloos pasjes willen leegtrekken.

Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. En ze moeten beschikken over een bankrekening. Dat maakt dit soort misbruik goed traceerbaar, aldus de Betaalvereniging Nederland. Bovendien kan per transactie slechts 25 euro worden overgemaakt.

Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de organisatie wel een tip: een pas die in een metalen hoesje zit of is gewikkeld in aluminiumfolie kan niet door scanners worden herkend.

bron: ANP/Z24

Lees ook

Je huis en de fiscus in 2015: alle veranderingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl