Nieuw probleem voor China: jeugd wil niet meer in industrie werken en gaat op zoek naar betere banen

Het industriële noordoosten van China loopt leeg. Goed opgeleide jongeren verlaten de regio op zoek naar beter betaald werk in andere delen van China.

Foto: EPA

Het industriële noordoosten van China loopt leeg. Goed opgeleide jongeren verlaten de regio op zoek naar beter betaald werk in andere delen van China.

De autoriteiten zijn erg bezorgd over de ,,demografische crisis” die zich in het noordoosten voltrekt, meldt de Britse zakenkrant The Financial Times zondag. Volgens Zhou Jianping, die aan het hoofd van een commissie staat die de economie moet hervormen, gaat het om voornamelijk hoogopgeleiden, die bijvoorbeeld manager zijn van de fabriek. Zhou noemt hen ‘de ruggengraat’ van de productielijnen.

Krimpende economie

Een van de drie getroffen provincies die tussen de hoofdstad Peking en Korea liggen, Liaoning, zag zijn economie in de eerste negen maanden van dit jaar met 2,2 procent krimpen. Dat is voor Chinese begrippen dramatisch slecht. Een krimp van deze omvang is al zeven jaar lang in geen enkele Chinese provincie geregistreerd.

In het noordoosten wemelt het van de oude industriële bedrijven van de staat of door de staat gesteund. Maar in China worden de meeste banen geschapen door particuliere ondernemingen en die bloeien elders. De regio zag in de jaren negentig nog 360.000 mensen komen om er hun bestaan op te bouwen. Tussen 2000 en 2010 zijn er zeker twee miljoen vertrokken.