Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord “een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat”.

Van Rij herkent het signaal van Booking-topman Glenn Fogel afgeeft in een interview met De Telegraaf. Zelf heeft hij met Fogel gesproken, samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Hij wijst op de grote bijdrage van Booking.com aan de winstbelasting in Nederland. “Dus het is heel erg belangrijk dat een bedrijf als Booking.com in Nederland blijft.” Fogel wijst in het interview naar Ierland, dat bekendstaat om uiterst voordelige belastingtarieven voor grote bedrijven.

De afzwaaiende bewindsman wijst ook op de afspraken die internationaal zijn gemaakt voor een minimumwinstbelasting. Die moet voorkomen dat landen een “race to the bottom” houden en met zeer lage belastingtarieven multinationals proberen te lokken. Voor grote bedrijven is vooral voorspelbaarheid belangrijk in het belastingbeleid, zo benadrukt Van Rij.

Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf fikse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. “Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?”, vraagt hij zich hardop af in gesprek met de krant.

"Kijk naar Ierland", zegt Fogel. "Toen ik daar voor het eerst zaken deed, reden er ezelskarren op de wegen. Dertig jaar later is het een technologiegigant geworden. Waarom? Omdat ze een klimaat hebben gecreëerd dat bedrijven zoals Apple, Dell, IBM en Google aantrok om grote campussen te ontwikkelen. Nederland kan dat ook doen, maar nu gaan we de tegenovergestelde richting op."

Kritiek op vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland

De boekingssite is niet de eerste grote onderneming die uithaalt naar het vestigingsklimaat hier. Chipmachinefabrikant ASML waarschuwde eerder bijvoorbeeld dat het bedrijf wil uitbreiden, maar dat Nederland voor ASML mogelijk te klein zou worden. Dat pleidooi lijkt een gehoor te hebben gekregen. Later werd bekend dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in verbeteringen van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

Fogel zegt ook dat Booking.com zich beperkt voelt door Europese regelgeving. "Voor ons gelden extra regels en dat heeft negatieve gevolgen voor ons bedrijf en de Europese markt als geheel. We zijn het grootste Europese techbedrijf, misschien op ASML na. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat onze eigen thuisregio ons niet schaadt. Dat is frustrerend. Het is een mindset die ik gewoon niet begrijp."

Het bedrijf heeft in Nederland duizenden werknemers in dienst. De topman wil niet zeggen of de situatie voor Booking.com een reden is om Nederland op termijn te verlaten. "We moeten altijd nadenken over waar we iets het beste kunnen doen", stelt hij tegen De Telegraaf.

LEES OOK: Belastingbijdrage van bedrijven in Nederland bijna €300 miljard in 2023

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl