Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink treedt toe tot de raad van commissarissen (rvc) van accountantsfirma PwC Nederland. Wellink wordt tevens vicevoorzitter van het toezichtsorgaan.

Dat heeft PwC donderdag bekendgemaakt.

Wellink is een van de zes nieuwe commissarissen die vanaf 1 mei de nieuwe raad vormen. Als voorzitter is Jan Maarten de Jong benoemd, oud-lid van de raad van bestuur van ABN Amro.

Twee vrouwen

Oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy is een van de twee vrouwen die plaatsnemen in de rvc van de accountantsfirma. Zij is sinds 2012 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

De andere vrouw is de sociaal psycholoog Naomi Ellemers, die met ingang van september als hoogleraar verbonden zal zijn aan de Universiteit Utrecht. Zij houdt zich in haar werk onder meer bezig met moreel gedrag en ethisch klimaat. PwC gaat de komende maanden op zoek naar nog een vrouwelijke commissaris met brede bestuurlijke ervaring. Met zeven personen is de raad dan compleet.

Affaires accountantwereld

“Het is juist in deze tijd waarin de noodzaak voor de groei van het maatschappelijk vertrouwen en het oplossen van complexe problemen de allerbelangrijkste uitdagingen zijn, dat we gekozen hebben voor een sterke, onafhankelijke en diverse raad”, aldus bestuursvoorzitter Peter van Mierlo van PwC.

Met de instelling van een raad van commissarissen met onafhankelijke leden van buitenaf geeft PwC gehoor aan een van de aanbevelingen uit de sector zelf om de zaken anders aan te pakken, nadat het blazoen van de accountants besmeurd was geraakt door een reeks van affaires. Net als bij veel andere grote accountantsfirma’s waren bij PwC tot nu toe partners belast met toezichthoudende taken.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl