Nederland kruipt uit de recessie, maar voor bedrijven zijn er nog tal van beren op de weg. Zo leveren niet-betaalde facturen een forse schadepost op.

Ondernemingen die weigeren hun rekeningen te voldoen leveren het Nederlandse bedrijfsleven een jaarlijkse schadepost op van zo’n 10 miljard euro. Dat komt neer op 0,9 procent van de omzet die bedrijven onderling behalen.

Dat concludeert het economische bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport, op basis van cijfers van kredietverzekeraar Atradius en incassobureau Intrum Justitia.

Schade niet-betaalde facturen

Vooral in sectoren als de bouw, industrie en transport, waar de winstmarges toch al flinterdun zijn, is de schade volgens de onderzoekers groot.

Nederlandse bedrijven behalen een jaarlijkse omzet van rond de 1550 miljard euro. Het grootste deel daarvan (driekwart) betreft leveringen tussen bedrijven. Het overige deel zijn verkopen aan overheden en consumenten.

(klik voor uitvergroting)

niet betaalde facturen

Bedrijven in ons land leveren 44 procent van de binnenlandse verkopen op krediet. Hoe groot de schade is van particulieren die hun rekeningen niet betalen is in het rapport niet opgenomen.

Afboekingen op dubieuze debiteuren

Intrum Justitia meldde eerder dit jaar dat Europese ondernemingen vorig jaar voor in totaal 360 miljard euro aan oninbare vorderingen moesten afschrijven, ofwel 3,1 procent van de omzet.

In Nederland werd het afgelopen jaar 2,7 procent afgeboekt op de post dubieuze debiteuren. De algehele economische opleving werkt nog niet door in het betalingsgedrag van het Europese bedrijfsleven, concludeerde het incassobureau.

In het buitenland treedt de grootste schade als gevolg van niet betaalde rekeningen op bij de belangrijkste handelspartners, blijkt uit het rapport van ING. Daarbij gaat het Verenigd Koninkrijk aan kop, gevolgd door Duitsland, België en Frankrijk.

(klik voor uitvergroting)

schade buitenlandse debiteuren

Lees ook

Ondernemer Hennie van der Most beleeft zware tijden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl