Vladimir Poetin is misschien wel rijker dan Jeff Bezos en Bill Gates, het is alleen onmogelijk om dat te bevestigen.

Zakenblad Forbes publiceerde woensdag zijn jaarlijkse rijkenlijst. Daar staat Amazon-oprichter Bezos op de eerste plaats.  Dat is op zich niet verrassend, want op de ‘real time’ miljardairsindex van persbureau Bloomberg staat Bezos al enkele maanden bovenaan met een geschat vermogen van 128 miljard dollar.

Poetin komt op de Forbes-lijst niet voor,  want het blad acht het onmogelijk om het vermogen van de Russische president te verifiëren.

De Russische overheid stelt dat Poetin per jaar 5,8 miljoen roebel verdient met zijn werk. Dat komt neer op zo’n 140.000 euro. Hij woont in een bescheiden appartement, als we de foto’s mogen geloven.

Maar die beschrijving strookt geenszins met de meeste berichten over de levensstijl van de president, die op 18 maart hoogstwaarschijnlijk voor een volgende ambtstermijn verkozen zal worden.

Een voormalige adviseur van de Rusische overheid, Stanislav Belkovski, schat het vermogen van Poetin op een slordige 70 miljard dollar (56 miljard euro).

De bekende Poetin-criticus en investeerder Bill Browder zet in op het drievoudige, met 200 miljard dollar. Als dat klopt, is de Russische president rijker dan Bezos.

De kans is groot, zo bleek uit de Panama Papers, dat Poetin via omwegen een veel groter fortuin bezit dan aan de oppervlakte zichtbaar is. Bovendien stallen veel machtige Russen hun geld buiten eigen land en op rekeningen die aan brievenbusbedrijven toebehoren.

De economie van Rusland is vrij bescheiden en ongeveer even groot als de drie Benelux-landen bij elkaar. De welvaart van de gemiddelde Russen is onder het bewind van Poetin toegenomen, maar de machtige president en zijn ministers hebben een land gecreëerd dat nog altijd extreem afhankelijk is van gas en olie.


Poetin zou kunnen genieten van zo'n 20 verschillende woonlocaties

Foto: AP

Bron: Up North


De officiële registers van het Kremlin suggereren echter dat Poetin niet veel vastgoed bezit: een stuk land en een appartement met garage.

Foto: Reuters

Bron: Newsweek


Door de jaren heen is Poetins naam niettemin verbonden met tal van puissante optrekjes. Het meest controversieel het zogenoemde 'geheime paleis', naar verluidt gebouwd met belastinggeld.

Foto: Wikicommons/Ruleaks

Bron:BBC


Dit indrukwekkende landhuis aan de Zwarte Zee kostte 1 miljard dollar om te bouwen, heeft een privébioscoop en een landingsplatform met plek voor drie helikopters.

Foto: Wikicommons/Ruleaks

Bron: Business Insider


De slaapkamers zijn al even grandioos.

Foto: Wikicommons/Ruleaks

En de ornamenten zouden zo uit Versailles kunnen komen.

Foto: Wikimedia Commons

Foto's van het kolossale huis doken op in 2011, toen het in verbouwing was.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Business Insider


Een jaar later presenteerde toenmalig oppositieleider Boris Nemtsov een dossier met daarin informatie over de meerdere privéjets van Poetin, plus helikopters en jachten. Nemtsov, die in 2015 vlakbij het Kremlin doodgeschoten werd, stelde dat tijdens Poetins regeertermijn negen nieuwe ambtswoningen gebouwd werden.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Bron: New York Times, "The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin"


De Russische president zou maar liefst 58 vliegtuigen bezitten, waaronder deze luxe Dassault Falcon met 19 zitplaatsen.

Geen kist van Poetin, maar wel van het type dat hij zou bezitten. Foto: Wikimedia Commons

Eén van de toestellen, een Iljoesjin-96, zou een interieur ter waarde van omgerekend 14,5 miljoen euro hebben. Het toilet kostte alleen al 48.000 euro. Poetin zou vijf van deze joekels bezitten, met plek voor meer dan 180 passagiers.

Het Russische presidentiële toestel is ook een Iljoesjin-96. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Bron: Daily Mail and Business Insider


Het dossier van Nemtsov somt ook vier jachten op die Poetin zou bezitten. De upgrade van de Rossiya, in 2005, kostte naar verluidt 1 miljard euro. De Graceful - op de foto hieronder - heeft maar liefst zes slaapkamers.

Foto: YouTube/SuperYachtFan

Bron: Time


Maar Olympia spant de kroon. Dit jacht telt een imposante 57 meter en is 35 miljoen waard. Poetin zou het als cadeau hebben gekregen van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Overheidsgeld zou naar het onderhoud gaan.

Roman Abramovitsj. Foto: Clive Mason/Getty Images

Bron:The Telegraph


Poetin hecht ook veel waarde aan zijn voorkomen. Thuis liggen naar verluidt 11 dure horloges met een totale waarde van 554.000 euro.

Foto: Pavel Golovkin/AP Photo

Bron:New York Times


Pronkstuk in deze collectie is de Tourbograph Perpetual 'Pour Le Mérite' van het merk A. Lange & Söhne. De waarde ligt op zo'n 500.000 dollar (403.000 euro), aldus Russia Beyond the Headlines, een krant in eigendom van de staat.

Bron:Russia Beyond the Headlines


Toen een Patek Phillippe in 2017 bij een veiling verkocht werd, stond op het eigendomspapier dat ene 'Vladimir Vladimirovitsj Poetin' de eigenaar was. Het Kremlin ontkent dat.

Foto: Monaco Legend Auctions

Bron: Business Insider


De president gaf zijn horloges vaak weg. Twee Blancpain-exemplaren kwamen (ruim 8.000 euro per stuk) in het bezit van een Siberisch jongetje en een fabriekswerker die om een aandenken van  zijn ontmoeting met Poetin vroeg.

Foto: Blancpain

Bron: Blancpain, ABC News, The Bureau of Investigative Journalism


Dan Poetins kleding. Ben Judah van Newsweek onderzocht Poetings garderobe drie jaar lang voor zijn boek en stelt dat de Russische president de voorkeur geeft aan maatpakken en 'strikte' Valentino-dassen.

Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky

Bron: Business Insider


Poetin heeft een stylist die hem al tien jaar adviseert over kleding en 'alle merkjes van de pakken knipt zodat deze niet onverhoopt op een foto staan of gespot worden door een journalist'.

Foto: Matt Cardy / Stringer / Getty Images

Bron: Russia Beyond the Headlines


Voor zijn fitnessroutine kiest Poetin voor sweatpants van Loro Piana - half zijde, half kasjmier - ter waarde van ruim 1.100 euro. Met de bijpassende top komt het prijskaartje van zijn outfit op ruim 2.500 euro.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti Kremlin/AP

Bron: Quartz


Oud-Kremlinadviseur Stanislav Belkovski claimde in 2007 dat Poetin voor 32 miljard euro aan verborgen cash had gestationeerd in Zwitserland en Liechtenstein. Daarmee was hij toentertijd de vierde rijkste persoon op aarde, tussen telefoonmagnaat Carlos Slim en IKEA-oprichter Ingvar Kamprad.

Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Bron: TIME, Forbes


Dat vermogen zit 'm vooral in de belangrijkste exportproducten van Rusland: olie en gas. In het geheim zou Poetin maar liefst 37 procent van Soergoetneftegaz controleren en 4,5 procent van het immense staatsgasbedrijf Gazprom. Ook zou Poetin een meerderheidsbelang hebben bij handelsbedrijf Gunvor, volgens The Guardian. Maar dit wordt door Gunvor zelf categorisch ontkend tegenover Business Insider.

Foto: Grigory Dukor/Reuters

Bron: The Guardian


Volgens investeerder Bill Browder, directeur van Hermitage Capital Management, moeten we Poetins vermogen veel hoger inschatten en heeft hij "toegang tot een vermogen"  van zo'n 200 miljard dollar (161 miljard euro).

Foto: Bill Browder. Getty Images/ AFP/ Bertrand Guay

Browder investeerde in Rusland, maar raakte in conflict met het Kremlin toen hij zich publiekelijk verweerde tegen aantijgingen van belastingontduiking en fraude. Zijn advocaat Sergei Magnitski toonde aan hoe politie, justitie, de belastingdienst en zelfs de maffia samen hadden gewerkt om aanklachten te fabriceren en Hermitage Capital te gronde te richten.

Nadat Magnitski in 2009 overleed in een politiecel, stelden de VS en andere landen een reeks sancties in tegen Russische oligarchen.

Bron: Fortune, The Washington Post


De hechte kring van vertrouwelingen rondom Poetin is de voornaamste reden dat niemand een beeld kan krijgen van zijn precieze vermogen. Volgens Steven Lee Myers, auteur van de Poetin-biografie De Nieuwe Tsaar is zijn fortuin formeel in handen van 'proxy's', zoals zijn beste vriend Sergei Roldoegin en bankier Joeri Kovaltsjoek.

Foto: REUTERS/Grigory Dukor

Bron: "The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin," The Guardian


Een paar van deze lucratieve connecties kwam aan het licht via de Panama Papers in 2015. Hoewel de naam van Poetin nergens direct opdook, waren er wel vrienden van hem "die miljoenen verdienden met deals die niet zonder zijn steun tot stand hadden kunnen komen", aldus The Guardian.

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Bron: The Guardian


De openbaring van de Panama Papers "wordt gezien als een aanval op de persoonlijke vrienden van Poetin - zijn directe omgeving", aldus de Russische journalisten Andrei Soldatov and Irina Borogan. Het Kremlin en Poetin zelf ontkennen alle geruchten.

Foto: Morris MacMatzen/Getty Images

Bron: The Washignton Post, ""The Red Web: The Struggle Between Russia's Digital Dictators and the New Online Revolutionaries"


In klassieke ontwijkende Poetin-stijl, zei de president ooit: "Ik ben de rijkste man, niet alleen van Europa maar van de hele wereld: ik verzamel emoties. Ik ben schatrijk in de zin dat het Russische volk me twee keer het leiderschap van dit grootste rijk heeft toevertrouwd."

Foto: Reuters/Alexander Zemlianichenko

Bron: "The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin"


Wijlen Poetin-criticus Nemtsov geloofde daar niets van. In een rapport uit 2012 schreef hij: "In een land waar 20 miljoen mensen nauwelijks rond kunnen komen, komt het luxueuze leven van de president nogal cynisch over. Het is een brutaal affront jegens de samenleving."

Boris Nemtsov. Foto: Alex Wong / Getty Images

Bron: The Telegraph

Media in Rusland negeerden het dossier van Nemtsov grotendeels. Poetin blijft onverminderd populair. De verkiezingen van 18 maart moeten de 65-jarige Poetin een volgende termijn van zes jaar bezorgen.