Het aantal verstrekte hypotheken met NHG-verzekering steeg vorig jaar met 10 procent. In totaal werden er 132.000 hypotheken met NHG afgesloten.

Jongeren en starters profiteerden van de lage hypotheekrente en sloegen hun slag waar andere huizenkopers nog even afwachtten.

Eind 2020 daalde het aantal aanvragen voor NHG-hypotheken wel, doordat jongeren toen juist even afwachtten tot de vrijstelling van de overdrachtsbelasting zou ingaan.

In coronajaar 2020 steeg het aantal verstrekte hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met 10 procent. De toename werd vooral veroorzaakt door meer verbouwingen tijdens de crisis en mensen die wilden profiteren van de lage hypotheekrente. Dat blijkt uit gegevens uit het jaarverslag van NHG.

De garantie geeft huiseigenaren extra zekerheid wanneer zij in de problemen komen bij bijvoorbeeld werkloosheid of een echtscheiding. Een relatiebeëindiging is zelfs de meest voorkomende reden om een beroep te doen op de regeling. Door deze extra zekerheid geven geldverstrekkers vaak een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente.

Volgens NHG liep het gemiddelde rentevoordeel vorig jaar licht op, tot 0,47 procentpunt.

Er zijn wel bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor een NHG. Zo mag het totale aankoopbedrag van de woning, inclusief verbouwingskosten, dit jaar maximaal 325.000 euro zijn. Huiseigenaren die kiezen voor een duurzame aanpak kunnen daar nog iets boven zitten; zij kunnen tot 344.500 euro lenen voor energiebesparende voorzieningen.

Van het totaal van 132.000 nieuwe NHG-hypotheken was eind 2020 bij 21.400 (16,2%) gevallen verduurzaming al meegefinancierd. 

Vrijstelling overdrachtsbelasting drukte het aantal hypotheekaanvragen

In totaal werden er het afgelopen jaar 132.000 hypotheken afgesloten met NHG. Daarvan waren er 90.000 bedoeld voor de aankoop van een woning. Bij de nieuwe NHG-hypotheken nam het aandeel van starters toe, zij profiteerden van lage hypotheekrentetarieven en de terughoudendheid van anderen.

Een deel van de starters wachtten echter tot het nieuwe jaar, waardoor het aantal garanties in het laatste kwartaal van 2020 lager lag. Per 1 januari 2021 geldt een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jongeren onder de 35 jaar. Het begin van het nieuwe jaar liet dan ook direct een piek onder die groep huizenkopers zien.

De regeling krijgt al direct forse kritiek te verduren. Zo zou een flink deel van de starters eigenlijk geen 'starter' op de huizenmarkt zijn, en wordt er gesproken van 'gesjoemel' om aan de voorwaarden voor de maximale huizenprijs te kunnen voldoen.

LEES OOK: Geldverstrekkers vragen fors meer risico-opslag voor hypotheken zonder NHG