In de podcast The Next Move van Business Insider en strategisch adviseur Diederik Heinink spreken CEO’s, oprichters en topmanagers bij bedrijven over hun visie op leiderschap en strategieën om een bedrijf succesvol te maken.

In 2021 leverde dat tien mooie gesprekken op met tal van inzichten voor ondernemers en andere beslissers. In dit overzicht belichten we opmerkelijke uitspraken en inzichten van leiders uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Bekijk ze hieronder in chronologische volgorde en luister naar The Next Move!

Mattijs van den Brink (Sunweb) en Elske Doets (Doets Reizen) over crisismanagement en vooruit blijven kijken (januari 2021)

“Ik geloof heel erg in het idee van de circle of concern and influence. Ik kan me goed beperken tot dingen waar ik controle over heb, en daar mijn energie en positiviteit op richten. Dat helpt om een vorm van rust te creëren voor mezelf, waarvan ik merk dat het ook afstraalt op mensen om me heen. Dat is juist nu belangrijk”, zegt CEO Mattijs ten Brink van Sunweb in gesprek met topvrouw Elske Doets van Doets Reizen.

Lieke Schepers (Yacht) en Marcel Molenaar (LinkedIn) over de toekomst van hybride werken (februari (2021)

Hybride werken is door corona een blijvende trend geworden. Maar dat vraagt wel de nodige aanpassingen op het gebied van effectief communiceren binnen organisaties, bijvoorbeeld via online vergaderen:

“Deels mis je de levendige discussie in zo’n virtuele meeting. Maar het is ook zo dat iedereen eigen spreektijd heeft. Steeds is één iemand aan het woord en staan de anderen op mute. Ook de collega’s die misschien iets minder goed uit hun woorden komen of iets langer moeten nadenken over hun standpunt krijgen zo de tijd om hun mening te geven. En de rest luistert. Moeilijke discussies worden daardoor echt beter, inclusiever. Je maakt meer gebruik van het talent en de invalshoeken van ieder individu”, zegt CEO Lieke Schepers van Yacht in gesprek met country manager Benelux Marcel Molenaar van LinkedIn.

Jouri Schoemaker (Pieter Pot) en Michiel Witteveen over de kracht van de winkel versus online (maart 2021)

Een goed idee voor een startup is één ding, minstens zo belangrijk is de juiste mensen om je heen verzamelen om een bedrijf te laten groeien: “Mensen maken het succes”, zegt mede-opricher en CEO Jouri Schoemaker van de verpakkingsloze websuper Pieter Pot in gesprek met topman Michiel Witteveen van Blokker-eigenaar Mirage Retail Group.

Karien van Gennip (VGZ) en Bart Malenstein (Quin) over de patiëntenrevolutie in de zorg (april 2021)

“Patiënten moeten met betere informatievoorziening inzicht krijgen en zelf kunnen beslissen, in samenspraak met huisartsen en andere zorgprofessionals; anders dan nu, waar de patiënt weinig informatie heeft en volstrekt afhankelijk is”, zegt CEO Bart Malenstein van digitaal zorgplatform Quin in gesprek met bestuursvoorzitter Karien van Gennip van zorgverzekeraar VGZ.

Lex Hoefsloot (Lightyear) en Quinten Selhorst (Felyx) over de toekomst en de elektrische auto en mobiliteit (juni 2021)

Elektrische auto’s zijn nog altijd relatief duur, opladen neemt tijd en je moet zoeken naar laadpalen. CEO Lex Hoefsloot van zonne-autofabrikant Lightyear wil daar een oplossing voor bieden: “De focus ligt dus op drie dingen: betaalbaar, heel veel actieradius en bijna niet meer laden”, aldus Hoefsloot in gesprek met topman Quinten Selhorst van het elektrische-scooterplatform Felyx.

Martijn Bertisen (Google) en Ron Vrijmoet (Deus) en over kansen voor artificial intelligence (juli 2021)

Er is werk aan de winkel op het gebied van artificial intelligence: “We moeten in Nederland en Europa zorgen dat er genoeg mogelijkheden zijn om de technologie te ontwikkelen. Op dit moment gaat dat niet hard genoeg”, zegt CEO Ron Vrijmoet van ai-startup Deus in gesprek met Martijn Bertisen van Google Nederland.

Annerie Vreugdenhil (ING Neo) en Sven van der Biezen (Floryn) over banken en fintech (september 2021)

Bij de start van het bedrijf koos mede-oprichter en CEO Sven van der Biezen van fintechbedrijf Floryn niet voor Amsterdam, waar grote spelers als Adyen en Mollie zitten, maar Den Bosch als locatie van het hoofdkantoor: “We zijn één van de leukste bedrijven in de regio, met een goed arbeidsvoorwaardenpakket”, zegt Van der Biezen in gesprek met Annerie Vreugdenhil van ING Neo.

Paul Ramakers (Exact) en Joost Diepenmaat (Moneybird) over het laten groeien van je bedrijf (oktober 2021)


“Niet alles wat je doet, is leuk. Maar als je ergens écht geen zin in hebt en er geen energie van krijgt, dan moet je als ondernemer de vraag stellen: hoort het wel bij mijn bedrijf?”, zegt mede-oprichter Joost Diepenmaat van softwarebedrijf Moneybird in gesprek met CEO Paul Ramakers van Exact.

Yorick Naeff (BUX) en Jelle Pol (Dusk) over fintech, beleggen voor een nieuwe generatie en de cryptomarkt (november 2021)

De sterke groei van de cryptosector wordt mede gedreven door de enorme instroom van geld. “Maar de groei van de cryptomarkt staat nog niet los van de bredere conjunctuur. Als er de komende twee ergens nog een mondiale crisis komt, en dat sluit ik niet uit, dan kan er ook in de cryptosector nog wel eens pijn worden geleden”, zegt mede-oprichter Jelle Pol van het Nederlandse blockchainbedrijf Dusk Network in gesprek met CEO Yorick Naeff van beleggingsapp BUX

Trendwatcher Adjiedj Bakas over innovatie en klimaatverandering (december 2021)

De coronapandemie en zorgen over klimaatverandering leiden ertoe dat veel mensen bang zijn voor de toekomst, constateert trendwatcher Adjiedj Bakas. Maar dat is wat hem betreft niet nodig.

Bakas denkt dat technologische innovatie alle reden geeft om optimistisch te zijn. “Ik geloof dat kapitalisme en innovatie ervoor gaan zorgen dat we uitstekend met klimaatverandering kunnen omgaan.”

Volg de podcast The Next Move en abonneer je via SpotifyGoogle of Apple.

The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove