• Terugkerende New Yorkers die hun stad tijdens de coronapandemie zijn ontvlucht profiteren van de relatief lage huren en de kortingen die ze kunnen bedingen.
  • Het is een teken dat de huurmarkt zich nog lang niet op het oude niveau bevindt, maar dat de miljoenenstad zich wel aan het herstellen is.
  • Volgens een econoom van StreetEasy zullen de huren in New York nog dit hele jaar relatief laag blijven.

Het is momenteel prettig toeven in New York. Het aantal coronabesmettingen daalt snel met het stijgen van de vaccinatiegraad, New Yorkers kunnen weer tot na middernacht uit en de huren zijn naar New Yorkse standaarden best betaalbaar.

Dat is de perfecte mix voor de terugkeer van mensen die de stad verlaten hebben tijdens de pandemie.

Er werden in mei 9.941 nieuwe huurcontracten getekend in Manhattan, het hoogste aantal sinds de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Dat is vier keer zoveel als een jaar geleden. Bijna 60 procent van de huurders tekende een contract voor twee jaar.

Volgens Bloomberg profiteren New Yorkers van de ingezakte huurmarkt, door toezeggingen en kortingen af te dwingen op zo lang mogelijke termijn.

Tijdens de pandemie zijn de huren in Manhattan, Brooklyn en Queens harder gedaald dan ooit – in Manhattan met maar liefst 15,5 procent en daarbuiten met 8,6 procent, blijkt uit het January Rental Report van StreetEasy. De gemiddelde huur in Manhattan bedroeg 2.750 dollar, het laagste niveau sinds maart 2010 ten tijde van de kredietcrisis.

"De druk van corona op de huurmarkt heeft gezorgd voor een unieke mogelijkheid om huurcontracten met flinke kortingen te kunnen sluiten op toplocaties", zei makelaar Ryan Kaplan van Douglas Elliman onlangs al tegen Insider.

Veel jonge professionals kunnen vanwege de gedaalde huren eindelijk luxe appartementen betrekken zonder boven hun budget te gaan. En terugkerende New Yorkers proberen hoge kortingen af te dwingen.

Terugkeer naar normaal

New Yorkers keren massaal terug, schreef Insider eerder al op basis van gegevens van Unacast, waaruit blijkt dat de migratie naar New York twee keer zo snel groeit als in 2019.

"Het is de voorbereiding op de terugkeer naar school en naar werk en een ontsnapping uit ouderlijke huizen", zegt directeur Jonathan Miller van vastgoedtaxateur Miller Samuel. "We zijn bezig met een terugkeer naar het normale leven en dit maakt daar deel van uit."

Deel van de terugkeer naar normaal is het feit dat de huren sinds april weer licht aan het stijgen zijn. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus daalden de huren in april niet meer, blijkt uit een rapport van StreetEasy. Maar in datzelfde rapport staat ook dat het herstel langzaam zal gaan.

Libertina Brandt schreef in maart voor Insider dat de huren in New York waarschijnlijk nog het hele jaar relatief laag zullen blijven.

Econoom Nancy Wu van StreetEasy zei tegen Brandt: "De prijzen zullen laag blijven tot de gemoederen weer een beetje bedaard zijn, er meer mensen terugkeren naar de stad, meer banen worden gecreëerd en alles weer enigszins begint te lijken op hoe het was voor de pandemie."

LEES OOK: De exodus uit Silicon Valley wordt overdreven, zegt een makelaar uit de regio – de meeste mensen verhuizen binnen 100 kilometer van San Francisco