Topman Reed Hastings van Netflix zegt dat het geen ideologische stellingname is dat de streamingdienst geen commercials heeft; hij denkt dat dit het beste verdienmodel is.

Geld verdienen aan commercials is heel lastig, aldus de baas van Netflix.

Hastings beschouwt de advertentiemarkt als extreem concurrerend.

Een dienst zonder reclame en commercials is simpelweg “het beste soort kapitalisme.” Dat zegt Netflix CEO Reed Hasting in een interview met Variety, waarin hij duidelijk maakte dat reclamevrij streamen voor hem geen ideologische keuze is.

Hastings gaf recentelijk een aantal interviews om zijn nieuwe boek No Rules Rules. Netflix and the Culture of Reinvention te promoten. Hij stelde dat zijn opstelling tegenover reclame deel uitmaakt van zijn “No Rules Rule’. Dat is de aanpak die hij hanteert voor het runnen van het bedrijf.

“Bij Netflix zijn we ervan overtuigd dat we een beter en waardevoller bedrijf kunnen opbouwen zonder advertenties”, aldus Hasting tegenover Variety. “Geld verdienen met reclame lijkt makkelijk, totdat je je er in gaat verdiepen.”

Lees ook: Dit is Netflix-miljardair Reed Hastings, die miljoenen schenkt aan beurzen voor zwarte studenten en 6 weken vakantie neemt

Hastings stelt dat de reclamemarkt niet altijd werkt zoals je misschien zou verwachten. Eerder verklaarde de topman van Netflix al dat er met reclame geen makkelijk geld te verdienen valt. De concurrentie aangaan met advertentie-giganten als Google, Facebook, en Amazon noemde hij een grote uitdaging.

Netflix experimenteert met gratis afleveringen

De focus op abonnementen heeft voor Netflix goed gewerkt, aldus Hastings Tegenover Variety. Netflix ging twintig jaar geleden naar de beurs voor ongeveer een dollar per aandeel en "nu zitten we op meer dan 500 dollar."

Waar andere streamingdiensten werken met abonnementsformules die deels gebruik maken van gratis of goedkopere accounts (met reclame), kan Netflix elk jaar de prijzen iets opschroeven. Ondertussen vult de bibliotheek van eigen producties zich gestaag.

De afgelopen weken is Netflix wel begonnen met het aanbieden van een gratis proefperiode. Hoewel het daarbij niet gaat om een écht gratis abonnement, kunnen niet-abonnees zonder te betalen de eerste aflevering van Netflix-series en een aantal films bekijken. Dat moet ze overtuigen om een abonnement te nemen.

Concurrent Hulu lanceerde in de afgelopen jaren verschillende vormen van live-televisie om het aanbod te diversifiëren en nieuwe inkomsten te genereren.

Op de vraag of Netflix het voorbeeld van Hulu zou volgen, antwoordde Hastings in het interview met Variety ontkennend. Elke investeringsdollar is al vastgelegd, aldus de CEO.

Co-CEO Ted Sarandos, die gaat over de inhoudelijke programmering, zal zich gaan richten op "grotere films, grotere series en natuurlijk animatieseries."

LEES OOK: Streamingdiensten zetten in 2020 voor het eerst meer om dan bioscopen – filmhuizen zijn pas in 2024 terug op pre-crisisniveau