Nerdalize, de Nederlandse startup die huizen door servers wilde verwarmen, is failliet

De drie oprichters van Nerdalize: Boaz Leupe, Florian Schneider en Mathijs de Meijer.

De drie oprichters van Nerdalize: Boaz Leupe, Florian Schneider en Mathijs de Meijer.

Nerdalize is niet meer. De Delfste startup is op 27 december failliet verklaard, ontdekte RTL Z.

Wat de oorzaak is van het bankroet is nog niet bekend. De curator wil daarover niks zeggen en de oprichters van Nerdalize reageren niet op vragen.

Nerdalize werd in 2013 opgericht door Boaz Leupe, Florian Schneider en Mathijs de Meijer. Zij bedachten een manier om de restwarmte van computerservers te gebruiken voor de verwarming van huizen.

“We halen de servers uit de klassieke datacenters en plaatsen ze bij particulieren thuis. Zo vermijden we de kosten die verbonden zijn met het bouwen en runnen van een datacenter, én bespaart de huiseigenaar op verwarmingskosten”, zei CEO Leupe tegen het Belgische magazine MO*.

Energieleverancier Eneco nam een minderheidsbelang in het techbedrijfje en in 2017 werd 762.000 euro opgehaald via crowdfunding. De startup kreeg internationaal behoorlijk wat aandacht, onder meer van voormalig Google-topman Eric Schmidt.

Toch was het in financieel opzicht aanpoten. Nerdalize boekte in 2017 een verlies van 882.000 euro, zag RTL Z in het jaarverslag. Ook had de startup op dat moment een negatief eigen vermogen van meer dan acht ton. Eind 2019 moest bovendien het eerste deel van een lening van 2 miljoen euro worden afgelost.

Lees ook op Business Insider