Wat doen spaarders als banken op grote schaal ‘negatieve rentes’ zouden doorberekenen? Eén op de drie overweegt spaargeld van de bank te halen.

Dat blijkt uit een peiling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die is gepubliceerd in het economenblad ESB, zo meldt De Telegraaf (Blendle).

Banken die geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB), leven in een omgekeerde wereld: ze moeten rente betalen. De ECB wil banken zo stimuleren om geld uit te lenen aan consumenten en bedrijven om zo de economische groei en de inflatie aan te jagen.

Op de particuliere spaarmarkt durven banken het nog niet aan om spaarders met negatieve rentes te confronteren – een enkele uitzondering daargelaten. Maar wat zouden consumenten doen als ze op grote schaal negatieve spaarrentes voor de kiezen krijgen?

Geld in de kluis

Uit de peiling van de AFM blijkt dat 34 procent overweegt om geld fysiek te gaan bewaren in een kluis. Zo’n 20 procent wil gaan beleggen, 18 procent overweegt schulden af te lossen en 5 procent denkt aan consumeren.

Slechts 12 procent van de ondervraagden zegt spaargeld op de rekening te laten staan, als de rente negatief is. En nog eens 11 procent denkt aan een verschuiving richting spaardeposito's met een langere looptijd, waarvan de rente wel positief is.

De hoogste spaarrentes voor vrij opneembare rekeningen liggen momenteel rond de 1 procent in Nederland, maar grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank zitten op circa een half procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl