Neelie Kroes is gedurende haar termijn als eurocommissaris in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s geweest.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. Ze heeft die functie ondanks de Brusselse verplichting daartoe nooit gemeld bij de Europese Commissie.

Kroes staat genoemd als bestuurder van Mint Holdings. Volgens documenten die in het bezit zijn van Süddeutsche Zeitung en het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ, waar ook de twee Nederlandse kranten deel van uitmaken, was zij bestuurder van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009.

Kroes erkent tegen de kranten dat ze formeel in overtreding was met de gedragscode voor eurocommissarissen. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese commissie ingelicht. Kroes zegt tegen de kranten de verantwoordelijkheid voor de overtredingen te nemen en de gevolgen te accepteren.

Overnames Enron

Mint Holdings was van zins voor miljarden dollars takken van het failliete Enron over te nemen. In de zomer van 2000 bleek echter dat de deal niet door zou gaan. Vier jaar later begint Kroes in Brussel. Ze ging ervanuit dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama’s, maar dat dit door een administratieve fout pas gebeurde in 2009. Mint Holdings is nooit een actief bedrijf geweest, volgens Kroes, nadat de deal afketste.

Saillant detail is dat Kroes volgens de gedragscode voor eurocommissarissen bij aanvang van haar termijn niet alleen afstand moest doen van al haar bestuursfuncties, maar ook alle functies en belangen in de voorgaande tien jaar moest melden in een openbaar register. De eerste termijn als eurocommissaris ging in in 2004.

Kroes wist niet dat zij tijdens haar termijn nog stond ingeschreven, stelde ze donderdag in een verklaring. De adviestaak waarvoor zij in 2000 werd gevraagd bleek niet nodig, waarna ze geen enkele activiteit voor de onderneming heeft ontplooid.

Destijds al discussie

De kranten wijzen er ook op dat er destijds al discussie was over de banden van Kroes met het bedrijfsleven. Zo had ze een adviesfunctie bij het Amerikaanse Lockheed Martin niet opgegeven, omdat dit volgens Kroes een eenmalig project was en geen structurele functie.

Kroes is momenteel adviseur bij taxidienst Uber en bij Bank of America Merrill Lynch. Van 22 november 2004 tot 1 november 2014 was ze Europees commissaris van respectievelijk Mededinging en Digitale Agenda.

De onthullingen van Het Financieele Dagblad en Trouw maken deel uit van de Bahama Leaks. Daar zijn ongeveer 1,3 miljoen documenten gelekt over bedrijven aan de Süddeutsche Zeitung, die ze deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ).