Een enquête over de arbeidsomstandigheden bij de zestien filialen van budgetkledingketen Primark in Nederland is sinds vrijdag al zeshonderd keer ingevuld.

Dat maakte bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV, de initiator van het meldpunt, maandag bekend.

Vorige week bleek uit berichtgeving van RTV Noord op basis van ervaringen van werknemers dat de arbeidsomstandigheden in het filiaal in Groningen dubieus zijn. Zo werd er geklaagd over hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en het negeren van gezondheidsklachten.

De enquête van FNV moet aantonen of dat bij de andere vestigingen ook gebeurt. De vakbond wil nog niet vooruitlopen op de inhoud van de klachten. “We zijn pas net bezig. Na een week kunnen we een beter beeld geven”, zegt een woordvoerster.

De PvdA wil dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controles gaat uitvoeren bij de Groningse Primark en bij andere filialen. Ook dringen de sociaaldemocraten er bij verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher op aan het bedrijf aan te spreken op het ontbreken van een ondernemingsraad voor veel vestigingen.

Primark in Nederland

Primark heeft de verkopen in zijn Nederlandse filialen die langer dan een jaar open zijn, in het laatste kwartaal van 2016 zien dalen, zo maakte moederbedrijf Associated British Foods (ABF) begin januari bekend in een tussentijds handelsbericht.

Volgens ABF heeft de daling te maken met de sterke groei die de kledingketen in ons land doormaakt. Nieuwe vestigingen trokken klanten weg bij bestaande winkels. Ook in Duitsland was dat het geval. Het bedrijf zei wel tevreden te zijn over de vergelijkbare verkopen van Primark in het Verenigd Koninkrijk. Cijfers per land werden evenwel niet vermeld.

De totale omzet bij Primark lag in de zestien weken tot 7 januari 22 procent hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat is deels te danken aan de waardedaling van het Britse pond sinds het brexitreferendum eind juni. Zonder dat stuwende effect zou de omzetgroei zijn uitgekomen op 11 procent. Bedragen werden niet genoemd.