De Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief wordt nagenoeg zeker voorzitter van de Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel. Dat is de ambtelijke werkgroep die alle eurogroepen voorbereidt. De huidige thesaurier-generaal (schatkistbewaarder) gaat aan de slag voor de Europese topfunctie op het moment dat Jeroen Dijsselbloem afzwaait als voorzitter van de Eurogroep, half januari.

EU-bronnen bevestigen dat de benoeming bijna niet valt mis te lopen, nu de andere kandidaat zich heeft teruggetrokken. De stemming vindt vrijdag plaats, de benoeming wordt in januari door de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) formeel bevestigd.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) bevestigde eerder deze maand dat de regering de kandidatuur van Vijlbrief steunt. Volgens Hoekstra is Nederland ,,gevraagd Vijlbrief de gelegenheid te geven zich te kandideren”.

Er werd al enige tijd gespeculeerd dat Nederland na het vertrek van Dijsselbloem een goede kans zou maken op een soortgelijke invloedrijke EU-functie. De komende jaren moet de EU belangrijke beslissingen nemen over economische en monetaire onderwerpen. De huidige EWG-voorzitter is de Oostenrijker Thomas Wieser.