De Nederlandse pc-markt volgt de wereldwijde trend en krimpt fors in het tweede kwartaal. Er werden 25 procent minder laptops, desktops en netbooks verzonden naar Nederlandse winkels dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner, waarover NUtech schrijft.

In totaal vonden 500 duizend pc’s hun weg naar winkels in Nederland, tegen 670 duizend vorig jaar. Het is het vierde kwartaal op rij dat de Nederlandse pc-markt krimpt.

De wereldwijde pc-markt laat nu al vijf kwartalen achtereen krimp zien, bleek vorige maand uit cijfers van IDC en Gartner. Er werden volgens de marktonderzoekers in de maanden april, mei en juni  respectievelijk 11,4 en 10,9 procent minder pc’s verscheept in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse afname is dus een stuk groter dan het wereldwijde gemiddelde.

Redenen voor krimp

De oorzaak voor de dalende interesse in pc’s ligt waarschijnlijk in de opkomst van smartphones en tablets. Uit recent onderzoek blijkt dat inmiddels 63 procent van alle Nederlanders een smartphone heeft en dat de helft van de Nederlandse internetters een tablet in huis heeft.

Daarnaast stellen mensen grote aankopen uit door de crisis. Ook gaan pc's tegenwoordig langer mee, waardoor er minder noodzaak is om een nieuwe te kopen. (Lees ook: De pc is nog lang niet dood)

Acer moet inleveren

Het Taiwanese computerbedrijf Acer verliest in Nederland snel marktaandeel. In het tweede kwartaal verscheepte het concern 50 procent minder pc's naar Nederland. Daarmee houdt Acer wel de tweede plek. De koppositie is nog steeds in handen van Hewlett-Packard (HP), dat een krimp van 38 procent noteerde volgens Gartner.

Wereldwijd is het Chinese Lenovo inmiddels de grootste pc-fabrikant. Het bedrijf dat voortkwam uit de pc-divisie van het Amerikaanse IBM passeerde HP in het tweede kwartaal.