Hoewel het in Luxemburg nog beter toeven is voor onderwijzers is het in Nederland bepaald niet slecht gesteld met de lerarensalarissen.

Volgens nieuwe cijfers van de OESO is het startsalaris voor een leraar op de middelbare school in Luxemburg omgerekend 70 duizend euro en kan er worden doorgegroeid tot maximaal 122.000 euro.

Nederland staat wereldwijd op de zevende en achtste plaats voor respectievelijk leraren op de lagere- en middelbare school. In beide gevallen met een maximaal salaris van omgerekend bijna 60 duizend euro.

De gegevens van de OESO laten een gigantisch verschil zien tussen de best- en slechtst betaalde leraren in de wereld.

Hier is een volledig overzicht.

Basisschoolleraren - de hoogste en laagste salarissen (cijfers in dollars)

Elementary school teachers — best and worst

In Luxemburg, één van de rijkste landen ter wereld, kan een onervaren basisschoolleraar helemaal aan het begin van zijn loopbaan al meer verdienen dan leraren in andere landen in hun hele carrière. Voor basisscholen bungelen Tsjechië, Hongarije en Polen onderaan bij de Oeso-landen.

Leraren voortgezet onderwijs — hoogste en laagste salarissen (cijfers in dollars)

High school teachers — best and worst

Bij leraren voortgezet onderwijs staat Nederland achtste op de OESO-lijst en leiden Luxemburg en Zwitserland ook deze lijst. Koreaanse leraren maken de grootste salarissprongen tijdens hun loopbaan.

Oostenrijk is één van de weinige landen waar leraren voortgezet onderwijs beduidend meer verdienen dan hun collega's op de basisschool.