De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft in oktober de sterkste groei laten zien in vijftien maanden. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom naar een niveau van 55,7, van 53,4 een maand eerder. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Daarbij nam de productie het sterkst toe sinds juli vorig jaar. Het aantal nieuwe orders klom in het hoogste tempo van de afgelopen vijftien maanden. Het merendeel van de groei kwam van Nederlandse orders, maar ook de exportorders namen behoorlijk toe.

Industriële bedrijven zien banengroei

Verder werd de werkgelegenheid bij productiebedrijven voor de twintigste maand op rij vergroot. Daarbij nam het aantal banen het sterkst toe sinds april 2011. “De industrie is naarstig op zoek naar vakmensen”, verklaart Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement bij TU Eindhoven. “Dit verklaart het verzet van grote bedrijven tegen te voorgenomen studentenstops voor een aantal technische studies.”

Wat gaat de toekomst brengen? De komende maanden zal de stijging volgens Van Weele niet echt wijzigen, gezien de nog steeds toenemende binnenlandse vraag en export. "Het is zaak dat de prijsstijgingen van grondstoffen, met name olie en staal, beperkt blijven. Als dat zo is zal dit leiden tot goede vooruitzichten voor 2017. Niettemin moeten we ons realiseren dat de periode van hoogconjunctuur in de industrie nu al bijna vier jaar aanhoudt. En dat is vergeleken met het verleden al erg lang. Ik handhaaf mijn rapportcijfer op een dikke 8.0".