- De totale omzet van de industrie was 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS.
- CBS-econoom Peter Hein van Mulligen wijst erop dat het groeicijfer zo sterk uitvalt omdat het eerste kwartaal van vorig jaar erg slecht was.
- Ondertussen groeit de Duitse economie ook door, vooral door toenemende export naar Amerika.
- Lees ook: Nederlandse export van goederen groeit met 3,2 % in maart: uitvoer machines, chemische producten en voeding nam toe
De omzet van de Nederlandse industrie is in de eerste drie maanden het hardst gestegen sinds begin 2023, maar voor de sector is het nog geen reden tot vreugde. Meer bedrijven in de sector zeggen namelijk dat hun winst is gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De totale omzet van de industrie was 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Industriebedrijven verkochten in het eerste kwartaal vooral meer in het buitenland. De verkoop in het binnenland bleef vrijwel gelijk.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen wijst erop dat het groeicijfer zo sterk uitvalt omdat het eerste kwartaal van vorig jaar erg slecht was voor de afzet van de industrie in het buitenland. Op kortere termijn lijkt het juist slechter te gaan. Zo gingen 84 bedrijven failliet in de sector in het eerste kwartaal, twintig meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Belangenorganisaties voor de industrie waarschuwden de afgelopen maanden dat het steeds lastiger zakendoen is in Nederland. Vergeleken met buurlanden zijn industriebedrijven hier bijvoorbeeld duurder uit met hun energiekosten en een nationale CO2-heffing. Tegenover het CBS gaven industriebedrijven onder andere personeelstekorten en weinig vraag op als belangrijke belemmeringen.
Duitsland doet het beter dan verwacht
De Duitse economie is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens nieuwe cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de groei 0,4 procent op kwartaalbasis. Bij een voorlopige schatting werd nog een plus van 0,2 procent gemeld.
De sterkere groei komt onder meer door een hogere export. Duitse exporteurs voerden flink meer goederen uit naar de Verenigde Staten in aanloop naar de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Het ging bijvoorbeeld om grotere export van auto's en farmaceutische producten.
Ook hogere consumentenbestedingen droegen bij aan de sterkere groei van de grootste economie van Europa in de eerste drie maanden van dit jaar. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog een krimp van 0,2 procent.
Economen denken wel dat de heffingen van Trump in de rest van dit jaar de Duitse economie zullen tegenwerken. De overheid rekent voor 2025 op economische stagnatie.
In de afgelopen twee jaar kromp de Duitse economie nog. De regering verwacht voor volgend jaar een groei van 1 procent, vooral dankzij de grote Duitse investeringsplannen in infrastructuur en defensie.
Deze week kwamen ook de belangrijkste economische adviseurs van bondskanselier Friedrich Merz, de Sachverständigenrat, met nieuwe voorspellingen. Dat adviespanel gaat eveneens uit van stagnatie dit jaar, mede door de wereldwijde handelsspanningen.
ING-econoom Carsten Brzeski spreekt in een reactie van een positieve en welkome verrassing voor de kwakkelende Duitse economie. Volgens hem is het de sterkste kwartaalgroei sinds het derde kwartaal van 2022. Hij vreest wel dat dit slechts een tijdelijke meevaller is voor Duitsland.