• Nederlandse huishoudens hebben afgelopen jaar ruim een tiende minder gas verbruikt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • De industrie verbrandde per saldo ook minder aardgas, maar de verschillen per sector zijn groot.
  • Wat de import van aardgas betreft, leunt Nederland steeds meer op de Verenigde Staten.
  • Lees ook: Nederlanders met lager inkomen stoken vaker op hout: hoge gasprijzen hakken erin

Het Nederlandse aardgasverbruik is in 2023 flink gedaald, waarbij vooral huishoudens een forse besparing boekten. De import van aardgas uit Rusland nam verder af, terwijl er meer vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten binnenkwam.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Nederland verbruikte afgelopen jaar in totaal ongeveer 30 miljard kuub aardgas, ofwel 5 procent minder dan een jaar eerder. De daling was het sterkste bij huishoudens, die 11 procent minder aardgas verbruikten in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar.

CBS

Uit een onderzoek van Independer kwam begin deze maand naar voren dat steeds minder huishoudens aangeven dat ze meer dan 1.500 kuub gas verbruiken. Inmiddels zit dit percentage voor alle provincies in Nederland onder de 20 procent, met uitzondering van Drenthe dat daar nog iets boven zit.

In de industrie daalde het gasverbruik afgelopen jaar met 4 procent, maar er waren wel grote onderlinge verschillen. In de papier- en basismetaalindustrie zakte het aardgasverbruik met 28 en 15 procent. Bij olieraffinaderijen steeg het aardgasverbruik afgelopen jaar juist 37 procent.

Nederland importeert veel meer vloeibaar aardgas uit de VS

Wat de invoer van aardgas betreft, zijn er de afgelopen drie jaar grote verschuivingen zichtbaar. De invoer uit Rusland nam in 2023 verder af tot 9 procent van de totale gasimport. In 2021 was nog bijna een kwart van de gasimport afkomstig uit Rusland.

Ter vervanging van Russisch gas is Nederland fors meer LNG (vloeibaar aardgas) gaan importeren uit onder meer de Verenigde Staten. Afgelopen jaar kwam een derde van de import van aardgas uit de VS.

CBS

De eigen productie van aardgas is afgelopen jaar verder gedaald in 2023. Op 1 oktober 2023 sloot het Groningenveld, waardoor Nederland voor de winning van eigen aardgas alleen nog kan putten uit kleinere gasvelden.

De winning van aardgas op zee leverde afgelopen jaar echter 19 procent minder op vergeleken met het voorgaande jaar.

LEES OOK: Nederlandse gasprijs bij top 3 in Europa, vooral door hoge energiebelasting