Nederlandse vastgoedinvesteerders kunnen vastgoed in eigen land steeds minder makkelijk betalen.

Uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat er in de eerste drie kwartalen in Nederland voor 7,3 miljard euro aan commercieel vastgoed van eigenaar is gewisseld. Dat is op jaarbasis 16 procent meer dan vorig jaar.

“Wij verwachten dat het transactievolume in 2016 boven de 12 miljard euro zal uitkomen, een stijging ten opzichte van de 11,6 miljard van vorig jaar”, zegt Erik Langens van CBRE in het persbericht.

Volgens de cijfers van CBRE zijn in 2016 vooral kantoren in trek, maar ook in bedrijfsruimte en woningen namen de beleggingsvolumes toe.

Vastgoedvolumes stijgen in Nederland al vier jaar op een rij. Deze groei wordt vooral gedreven door buitenlandse investeerders.

Nederlandse investeerders doen minder mee

In 2013, 2014 en 2015 waren Nederlandse partijen op de binnenlandse markt ieder jaar goed voor minder dan de helft van het transactievolume, zo berekende het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat was in de jaren daarvoor niet het geval.

“Nederlandse investeerders kunnen steeds minder goed opbieden tegen investeerders uit Duitsland, Amerika en het Verenigd Koninkrijk, die veel diepere zakken hebben”, zegt Rob Hendriks tegen Business Insider. “Het wordt voor Nederlandse partijen gewoon te duur”.

Hendriks is advocaat bij kantoor Simmons & Simmons en adviseert buitenlandse investeerders bij Nederlandse vastgoedtransacties.

Nederlands vastgoed is volgens de transactie-advocaat in trek omdat het nog relatief goedkoop is in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Brede vraag naar vastgoed

“De vraag van buitenlandse partijen naar Nederlands vastgoed is heel divers”, vertelt Hendriks. “Er zijn veel gespecialiseerde fondsen die in een bepaald type vastgoed investeringen. Denk aan vastgoed voor horeca, logistiek of vakantieparken.”

Ook ziet de transactie-advocaat dat buitenlandse investeringsfondsen, die voorheen alleen geld in bedrijven staken, nu ook vastgoedfondsen opzetten. “Partijen als Blackstone, KKR en Towerbrook storten zich nu ook op vastgoed”.

De vraag is of de stijging duurzaam is of dat er een bubbel wordt gecreëerd op de Nederlandse vastgoedmarkt. “Vastgoedfondsen hebben veel vermogen en financieren vooral met eigen geld”, ziet Hendriks. “Banken zijn best streng. En het beetje geld dat vastgoedspelers wel lenen, gaat gepaard met een lage rente. In principe zit er dus weinig schuld in de vastgoedmarkt maar met stijgende prijzen moet je altijd voorzichtig zijn”.