Een groot videoscherm trekt vaak flink de aandacht. Maar in plaats van de grote, super felle LED-schermen, kleedt Stapel.tv feestjes aan met oude televisies.

Stapel.tv maakt custom videowalls. Elke installatie is uniek en bestaat uit een lading oude televisies die bovenop elkaar worden gezet. Op zo’n videowall laat het Haagse bedrijfje live beelden, video’s of visualisaties van een vj (videojockey) zien.

Achter Stapel.tv zitten drie vrienden: Bram, Sander en Dave. Alledrie werken ze in de IT; de videowalls zijn hun project naast het werk. Dave Seth Paul (37): “Het was Brams idee. Hij had een paar tv’s waar hij voor een verjaardagsfeestje een kleine videowall van maakte. Toen wilden anderen dat ook. Een nieuwjaarsfeest in 2011 was de eerste echte klus, met televisies om een dj heen.”

De meeste schermen zijn gekregen. Als mensen weten dat je oude tv’s zoekt, dan worden dat er vanzelf steeds meer. “We doen ook wel eens een weekendje Marktplaats. Dan halen we allemaal oude tv’s op waar we maximaal tien euro aan uitgeven.”

Poort van televisies

Volgens Dave verzorgde Stapel.tv inmiddels zo’n achttien projecten, van klein tot groot. “Het is begonnen als een hobby, maar zo kun je het nu niet echt meer noemen. We doen het nog steeds voor de lol, maar de afgelopen twee jaar is het een bedrijf geworden. We hebben nu grotere opdrachten en professionele opslag, met eigen steigermateriaal en rond de zestig tv’s. Het grootste wat we nu kunnen bouwen is iets groter dan 6 bij 2,5 meter.”

Geen sales

Aan sales hebben ze nog nooit hoeven doen: “Als je eenmaal zestig tv's hebt staan, dan maakt dat wel indruk.” Stapel.tv was aanwezig bij kunstprojecten en filmfestivals, maar ook bij feestelijke gelegenheden als het 20-jarig jubileum van TV Brussel.

Wat kost dat nou, een muur van tv's? Simpele projecten beginnen bij een paar duizend euro. Daarvoor bouwt Stapel.tv op en af, doen ze de bedrading en bewerken eventueel wat film.

Custom oplossingen zijn ook mogelijk. Het Leiden International Film Festival wilde bijvoorbeeld een poort van tv's bij de ingang. Op de schermen draaiden trailers; de bezoeker liep letterlijk door het aanbod van het festival. Naast de tv-boog stonden vintage meubels, om een soort huiskamerdecor te creëren.

Televisiewand met doorgang gemaakt door Stapel.tv voor het filmfestival in Leiden. Foto Stapel.tv

Televisiewand met doorgang gemaakt door Stapel.tv voor het filmfestival in Leiden. Foto Stapel.tv

Waarom willen organisatoren van feesten een stapel oude tv's? “Ze zijn de beamers wel zat. Ze bellen ons juist omdat wij geen state-of-the-art LED-scherm hebben. Daar kun je een verhuurtoko voor bellen en zeggen hoeveel vierkante meter je wilt. Wij draaien op ouwe tv's, dat is de charme.”

Synchroon

De klant kan kiezen voor allemaal tv's die losse beelden laten zien, of voor een opstelling met één video. “Voor ons is dat de technische uitdaging, een videowall van twintig of veertig televisies die samen één beeld tonen. Het moeilijkste is om alle tv's helemaal synchroon te krijgen. Als één televisie het beeld vertraagd weergeeft, dan ziet het er niet uit.”

De heren hebben net deze week de techniek flink vernieuwd. Voorheen hadden ze hele pallets pc's staan met externe video-kastjes, maar met Raspberry Pi's – hippe mini-computers met standaard high-definition video-output aan boord – hoeft dat niet meer. “We hebben nu veel minder hardware en veel minder stroom nodig. En dat is maar goed ook: je wil niet weten hoe vaak stoppen en aggregaten het niet trokken.”

Wat wil Stapel.tv nog bereiken? “Lowlands is de droom. Als we dat festival nog eens kunnen doen... En buitenlandse klussen zijn fantastisch. We hebben in Cannes op festijn voor reclame-makers gestaan met een videowall. In een strandtent, zee in je rug, dj erbij, heerlijk.

Lees ook

Televisie met scherm van 2 meter te koop

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl