Met een omzet van 250 miljoen euro is Van Hessen wereldwijd het grootste
bedrijf op het gebied van darmen. Directeur Adriaan van Eeghen schat dat
wereldwijd 5 procent van alle worsten in varkensdarm in Van Hessen darmen
zitten. In Nederland is het 30 procent van alle worsten. Natuurlijke en
synthetische darmen.
Natuurdarm
“Wat voor soort huls er om een worst moet, is afhankelijk van de worstsoort.
Bij sommige worsten mag er geen lucht- of waterdamp bij. Dan moet je een
kunstdarm hebben, bijvoorbeeld het plastic velletje om de leverworst.
Natuurdarm daarentegen is poreus. Hij zet uit en krimpt mee, dat is het
unieke aan het product.”
Een goede worsthuls is een darm met een consistente doorsnee. “Worstfabrieken
zijn gebonden aan de afmetingen van de verpakkingen. Ze willen even lange en
dikke worsten maken.”
Alles via China
Van Hessen koopt bij slachthuizen over de hele wereld darmen in. Die worden
schoongemaakt, gepekeld en naar China verscheept. Daar worden ze gesorteerd
en klaargemaakt voor verkoop. “Veel darmen in de wereld gaan via China.
Vrijwel de hele industrie gebruikt China om te sorteren”, vertelt Van
Eeghen.
“Historisch gezien is China een van de grootste exporteurs van schapen- en
varkensdarmen. De wereldmarkt werd tot voor kort overspoeld met producten
uit China, darmen waren ruim verkrijgbaar. Maar dat is veranderd, de Chinese
worstindustrie groeit heel snel in volume. Een steeds groter percentage
darmen wordt voor lokale productie gebruikt.
Er komt steeds minder beschikbaar voor export. Als deze ontwikkeling doorzet,
zou China wel eens importeur kunnen worden. Even ter illustratie: In China
staan fabrieken die in een dag evenveel worst produceren als alle
Nederlandse worstproducenten bij elkaar in een jaar. Dat gaat je
voorstellingsvermogen te boven.”
Familiebedrijf
Van Hessen is opgericht in 1902, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog
gesloten. Na de oorlog is het bedrijf door Paul van Hessen opnieuw
opgericht. Van Hessen is nog steeds grotendeels een familiebedrijf, 70
procent van de aandelen is in handen van Lex van Hessen. De overige 30
procent is verdeeld over drie directieleden.
De structuur van het bedrijf is simpel, er is een afdeling inkoop, een
afdeling productie en een afdeling verkoop. “Ik heb een aversie tegen
stafafdelingen. Het zijn kleine koninkrijkjes die alleen maar geld kosten.
Het leidt de aandacht af van de core business.”
Opvolging
Van Eeghen werkt al sinds 1988 bij Van Hessen. Samen met Lex van Hessen, de
zoon van de heroprichter van het bedrijf, geeft hij al twintig jaar leiding
aan het bedrijf. Allebei zijn ze nu de 60 gepasseerd. Lex van Hessen heeft
zich een paar jaar geleden al teruggetrokken uit de dagelijkse leiding. Van
Eeghen treedt op 1 juli dit jaar terug.
De opvolging is intern geregeld. “Er is geen leergang Natuurdarmen op
universiteiten, daarom leiden we zelf onze mensen op. We hebben een
traineeprogramma. Twee jaar lang gaan jonge academici overal in het bedrijf
aan de slag. Ze staan soms tot hun enkels in de stront bij het schoonmaken
van darmen en moeten zelf ook darmen leren sorteren.
Bij veel familiebedrijven was het vroeger vaak zo dat het kneusje van de
familie in het darmenbedrijf zat. Wij hebben een hele goede groep jonge
managers klaarstaan allen met HBO of universitaire opleiding, niet alleen in
Nederland maar ook bij onze buitenlandse dochtermaatschappijen.” Van Eeghens
opvolger, Elliot Simon (35) is afkomstig van de eerste lichting trainees die
twaalf jaar geleden aantrad.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl