Nederland behoort nog altijd tot de vijf gelukkigste landen ter wereld. Ondanks het gesomber van consumenten over de slappe economie.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van het World Happiness Report van onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Columbia, zo meldt CNN.

De top vijf van gelukkigste landen bestaat uit Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Nederland en Zweden. Op Zwitsersland na dus allemaal ‘noordelijke’ landen in Europa. Op de lijst van 156 landen zijn mensen in Rwanda, Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek, Benin en Togo het minst gelukkig met hun leven.

Het onderzoek van het Earth Institute van de universiteit van Columbia is gehouden tussen 2010 en 2012. In de editie van afgelopen jaar stond Nederland ook op de vierde plek. Belangrijke factoren die meespelen zijn het welvaartsniveau, de mate van corruptie in een land en sociale factoren zoals de persoonlijke vrijheid. Zaken als werkloosheid en baanonzekerheid tellen ook mee in het onderzoek.

Nederland blijft gelukkig

Ondanks de zwakke economische omstandigheden, de dip op de huizenmarkt en de sombere stemmig onder consumenten is het geluksgevoel van Nederlanders relatief nog altijd zeer hoog.

Op de meest actuele ranglijst staat Nederland bijvoorbeeld boven de Verenigde Staten (plaats 17), Duitsland (plaats 26) en het Verenigd Koninkrijk (plaats 22).

Kanttekening is wel dat de snelle stijging van de Nederlandse werkloosheid in 2013 nog niet is meegenomen in de cijfers. Wellicht dat de gevolgen daarvan in een volgende geluksmeting zichtbaar worden.

Lees ook:

Stand van Nederland: dikke krimp september

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl