Winner Takes All is een Nederlandse startup die de strijd aan wil gaan met grote Europese loterijen. De nieuwe crowdloterij noemt zichzelf ‘eerlijk en transparant’. 

Dit maakte het bedrijf gisteren bekend op de conferentie ‘The Next Web’, meldt nieuwswebsite Emerce.

Het bedrijf is gevestigd in Malta, omdat dit soort loterijen verboden zijn in Nederland. Vanuit Malta wil de startup de concurrentie aangaan met andere loterijen. Adverteren zullen ze doen in de landen waar dit toegestaan is.

Het bedrijf wil hier niet teveel geld aan uitgeven, schrijft oprichter Jasper Versteege in een blog: “Winner Takes All is niet opgebouwd met behulp grote marketing budgetten. Gevestigde loterijen besteden enorme bedragen aan marketing om nieuwe spelers te werven en de huidige te behouden. Door onze kleine marge hebben wij geen beschikking over zulke grote bedragen. Door de aanwezigheid van internet en sociale media is het ook niet meer nodig om veel geld uit te geven om de wereld te bereiken.”

Volgens informatie op de website van de loterij is transparantie een van de speerpunten waarmee de loterij succes denkt de gaan boeken. De opzet van de loterij is simpel: de prijs van een lot is 1 euro, plus een provisie voor Winner Takes All. Hoe meer loten je koopt, hoe lager de provisie is.

Iedere week is er 1 trekking met 1 winnaar, waarbij iedereen mee kan spelen met 1 lot. Als je meer loten tegelijk koopt kun je er elke week 1 inzetten. Omdat iedereen meespeelt voor 1 euro en dit bedrag helemaal uitgekeerd wordt, is de jackpot iedere week gelijk aan het aantal deelnemers. Spelen er 1000 mensen mee? Dan is de jackpot 1000 euro en is er 1 winnaar van de buit.

Winner Takes All keert meer dan 80 procent van de inkomsten uit loten uit. Ter vergelijking: Staatsloterij, Dayzers en Oudejaarsloterij keerden in 2012 in totaal iets minder dan 70 procent uit. Bij de lotto en de toto is ligt het uitkeringspercentage rond de 50 procent en bij andere grote loterijen nog lager.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl