De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de problemen die de storm Ciara zondag veroorzaakte.

Omdat de storm zondag tegen 20.00 uur nog niet was gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend kan worden hersteld, zo meldt de NS. Wat de precieze impact is voor het treinverkeer maandagochtend, is niet in te schatten.

Een woordvoerder van de NS zei dat maandag niet wordt gereden met een aangepaste dienstregeling, maar dat wel aanpassingen worden gedaan. Hij denkt aan kortere treinen of trajecten waar ontstane schade nog niet gerepareerd is. NS adviseert reizigers van te voren de reismogelijkheden te checken en kort voor vertrek de actuele informatie op de reisplanner te raadplegen.

Zondag waaiden door de harde storm bomen op het spoor. Ook is de bovenleiding op enkele plaatsen beschadigd. Volgens de NS is overigens zondag de situatie op het spoor evenwel “goed beheersbaar. Op het hoogtepunt van de storm reed 65 procent van de treinen op tijd. Rond 19.30 uur was dit opgelopen naar 75 procent”, aldus de NS.

Storingsploegen van ProRail werken de hele nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen.

Storm Ciara: code oranje

Nederland kreeg deze zondag te maken met de eerste storm die een naam draagt: Ciara. Het KNMI gaf code oranje af, vanwege de grote kans op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

Op diverse plaatsen in het land zorgde de storm voor schade op het spoor. Dat leidde tot vertraging voor reizigers.

Door een omgevallen boom op het spoor bij Wierden was geen treinverkeer mogelijk tussen Apeldoorn en Enschede en op het traject Zwolle-Enschede. Door een defecte bovenleiding als gevolg van de storm reden er geen treinen tussen Breda en Tilburg.

Door een kapotte bovenleiding vanwege de storm reden er zondagmiddag tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal geen intercitytreinen.

Op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL)vwas vanwege de storm na 13.00 uur niet in gebruik. "De harde wind komt boven onze veiligheidscriteria. De hogesnelheidstreinen worden zoveel mogelijk omgeleid via het reguliere spoornetwerk", aldus ProRail.

De Nederlandse Spoorwegen gaven eerder al het advies om kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en het weerbericht in de gaten te houden.

ProRail en NS besloten zaterdag dat de treinen zondag in principe volgens de geplande dienstregeling zouden rijden. Mede omdat er op zondag altijd minder treinen rijden, is geen stormdienstregeling ingesteld.

ANWB verwacht zware ochtendspits maandag

Zuidwesterstorm Ciara raasde zondagavond even na 21.00 uur nog steeds over het land. De storm veroorzaakte gedurende de dag al veel overlast en schade. Ook maandag wordt zowel op de weg als op het spoor en in de lucht nog hinder door zware windstoten verwacht.

In de loop van de dag nam de wind in sterkte toe. Ciara was even voor 19.00 uur aan de kust op het hoogtepunt, met zeer zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. De ANWB riep in de middag weggebruikers op niet de weg op te gaan als het niet echt hoefde. Omgevallen bomen blokkeerden wegen en treintrajecten door heel het land. Ook hield de harde wind tal van vluchten aan de grond en ook veerdiensten hielden er helemaal of gedeeltelijk mee op.

In Rotterdam moesten bewoners van veertig woningen hun huis uit omdat een stuk dak van een flatgebouw was losgewaaid. De landelijke meldkamers en verzekeraars hadden hun handen vol en kregen veel meldingen over schade door weggewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. Puien van winkels in Winschoten en Hoogezand waaiden kapot. Dierenparken besloten eerder dicht te gaan of de toegangshekken zondag helemaal niet te openen.

Mensen die er zelf niet op uit wilden voor een maaltijd vingen bij meerdere bezorgservices ook bot: zowel Thuisbezorgd als Deliveroo en Domino's hielden uit veiligheidsoverwegingen bezorgers binnen.

Maandag moeten reizigers en weggebruikers ook nog rekening houden met mogelijke problemen door de harde wind.

De ANWB verwacht eveneens drukte op de weg en spreekt van een zware ochtendspits. Ook mensen die met het vliegtuig willen maandag, moeten rekening houden met mogelijke vertragingen en annuleringen.

Later zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/uur van het noordwesten uit, zo zegt het KNMI. "Maar zware windstoten van 75-100 km/uur houden waarschijnlijk de gehele maandag aan. Maandagmiddag neemt de wind in het oosten (tijdelijk) af."