Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de grootste nettobetaler aan de Europese Unie. De Brexit zal dan ook onvermijdelijk gevolgen hebben voor andere nettobetalers, zoals Duitsland Frankrijk en Nederland.

Door de Brexit zal Nederland waarschijnlijk aanzienlijk meer geld kwijt zijn aan de Europese Unie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou ons land in het uiterste geval ongeveer 200 miljoen euro extra per jaar hebben betaald aan de EU tussen 2010 en 2015, als het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid was geweest.

VK na Duitsland grootste nettobetaler

Het Verenigd Koninkrijk geldt nu als een van de grootste financiers van de EU. Vorig jaar waren de Britten netto goed voor een kleine 11 miljard euro. Duitsland was in euro’s de grootste nettobetaler. Frankrijk kwam op de vierde plaats en Nederland was nummer vijf.

netto-betalers-2015

Als Groot-Brittannië geen lid meer is van de EU zal dat geld door de andere landen opgehoest moeten worden. Het is lastig om precies te zeggen hoe dit uitpakt.

Hamvraag is namelijk hoeveel het VK blijft bijdragen aan de EU-begroting. In het geval van een zogenoemde harde Brexit worden de banden met het Verenigd Koninkrijk een stuk losser en hoeven de Britten niets meer bij te dragen. Als het VK daarentegen lid blijft van de interne, Europese markt moet het land wel fors blijven bijdragen. Daarnaast speelt het effect van de herverdeling van de korting die het VK nu krijgt, een rol.

Het CBS komt op basis hiervan met diverse scenario’s. In een middenscenario zou de bijdrage per Nederlander ongeveer 26 euro hoger zijn, ofwel zo’n 440 miljoen euro per jaar.

Netto-afdracht Nederland: 3,5 miljard euro in 2015

Nederland is van alle lidstaten relatief gezien al de grootste nettobetaler. Gemiddeld gaat er jaarlijks dik 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen richting de Europese instellingen in de Belgische hoofdstad.

Vorig jaar was Nederland bijna 6 miljard euro kwijt. Via subsidies en andere ontvangsten kwam wel geld terug, waardoor de nettoafdracht van Nederland op 3,5 miljard euro uitkwam.

Lees ook op Business Insider

Dat betekent dat iedere Nederlander in 2015 netto iets minder dan 150 euro betaalde aan de EU. Zonder het Verenigd Koninkrijk zou dat bedrag ongeveer 176 euro zijn geweest.

Nederlanders hebben in het derde kwartaal van dit jaar 16 procent minder besteed in Groot-Brittannië vergeleken met een jaar eerder. zo becijferde het CBS. Dit is waarschijnlijk mede te danken aan de koersval van het Britse pond sinds het referendum. Vooral het zakelijke reisverkeer van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk heeft een knauw gekregen. De zakelijke bestedingen lagen meer dan een kwart lager dan in het derde kwartaal vorig jaar.