• Het totale aantal infecties met het coronavirus in Nederland is gestegen naar 10 mensen.
  • Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven.
  • Er zijn wereldwijd iets meer dan 42.000 actieve gevallen van besmetting met het coronavirus.
  • China, Zuid-Korea, Iran en Italië zijn goed voor 96 procent van het totale aantal actieve gevallen in de wereld.

In Nederland zijn er tien mensen bij wie is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Op wereldniveau zijn er vier landen waar het gros van de actieve gevallen zich bevindt: China, Zuid-Korea, Iran en Italië.

Het RIVM meldt dat er drie nieuwe patiënten zijn bijgekomen in Nederland. Een man uit Coevorden (Drenthe), een vrouw uit Tilburg en een vrouw die in het ziekenhuis lag in Gorinchem. Het totale aantal van coronabesmettingen in Nederland komt daarmee op tien.

De patiënten in Coevorden en Tilburg zitten in thuisisolatie. De derde nieuwe patiënt ligt nu in isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC. Huisgenoten van deze mensen moeten hun sociale contacten beperken. Ze mogen niet werken en moeten zoveel mogelijk binnen blijven, aldus het RIVM.

Zaterdag waren er in totaal nog zeven coronabesmettingen vastgesteld. Drie in Loon op Zand, drie in Diemen en een in Delft.

Opnamestop Beatrixziekenhuis in Gorichem

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem geldt een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid heeft dat zondagmiddag bekendgemaakt.

De maatregel volgt nadat er een vrouw een week ernstig ziek met zware luchtwegklachten in het ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus.

De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd. In de loop van de week verslechterde haar situatie. Om die reden werd zij overgebracht naar het Erasmus MC, waar zij werd opgenomen op de intensive care.

Lees ook op Business Insider

Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht.

Minister Bruins kondigde daarnaast een verbreding aan van een aantal maatregelen. Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven.

Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Europees hoofdkwartier Nike in Hilversum maandag en dinsdag dicht

Het Europese hoofdkwartier van Nike in Hilversum is maandag en dinsdag op slot en wordt grondig gereinigd. Reden is een besmetting van een van de medewerkers met het nieuwe coronavirus. Dat staat in een mail die zondagavond aan alle werknemers is gestuurd en waarop persbureau ANP de hand heeft gelegd.

Het personeel krijgt dinsdagmiddag verdere instructies over wanneer het weer welkom is op kantoor. De besmette medewerker moet 14 dagen dagen thuis blijven.

Op het hoofdkantoor in Hilversum werken meer dan 2.000 mensen uit tachtig verschillende landen.

Nike heeft zondag bekend gemaakt dat het Amerikaanse hoofdkantoor in Beaverton in de staat Oregon ook dicht gaat om schoongemaakt te worden. Hier gaat het om een voorzorgsmaatregel, geen enkel personeelslid daar zou besmet zijn met het longvirus.

Coronavirus: gros van geïnfecteerden in 4 landen

Kijk je op wereldniveau, dan zien de cijfers er per 1 maart als volgt uit. In totaal zijn er bijna 88.000 mensen geïnfecteerd geraakt door het coronavirus, blijkt uit data van de site Worldometers. Daarvan zijn zijn er inmiddels bijna 43.000 hersteld.

Er zijn bijna 3.000 mensen verleden aan het coronavirus en er zijn nog iets meer dan 42.000 actieve gevallen. Van de actieve gevallen wordt iets meer dan 7.500 als serieus of kritiek beschouwd.

Kijk je naar de verdeling van actieve gevallen over landen, dan blijkt dat China, Zuid-Korea, Iran en Italië samen goed zijn voor 40.327 mensen bij wie het virus is vastgesteld en die niet genezen zijn. Dit komt neer op 96 procent van het totale aantal actieve gevallen in de wereld.

LEES OOK: 3 scenario’s voor hoe het kan aflopen met het coronavirus: effectief vaccin, uitschakeling door quarantaine of het wordt een blijvertje