• Nederland is op basis van het inkomen per hoofd van de bevolking het op drie na rijkste land van Europa.
  • Het nationaal inkomen per inwoner bedroeg afgelopen jaar 63.000 euro.
  • Luxemburg is het rijkste land van  Europa op basis van deze maatstaf, vooral omdat het land veel grote financiële instellingen telt en een relatief kleine bevolking heeft.
  • Lees ook: Groei Nederlandse economie valt vrijwel stil in het eerste kwartaal van 2025

Nederland is het op drie na rijkste land van Europa, als je kijkt naar het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een Europese ranglijst.

De omvang van de Nederlandse economie gedeeld door het aantal inwoners kwam afgelopen jaar uit op een inkomen per hoofd van de bevolking van 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.

Luxemburg heeft binnen de EU al jaren het hoogste nationaal inkomen per inwoner. Dit komt door het relatief grote aantal financiële instellingen in het land. Ook werken in Luxemburg relatief veel personen die er niet wonen.

Op de tweede plek staat Ierland, waar veel buitenlandse multinationals gevestigd zijn. Denemarken staat op de derde plek, gevolgd door Nederland.

Bulgarije heeft met ruim 16.000 euro het laagste bbp per inwoner. Dit is bijna 2,5 keer zo laag als het EU-gemiddelde.

Nederland in 2024 iets rijker: economie groeide harder dan bevolking

Het Nederlandse inkomen per hoofd van de bevolking was in 2024 wel iets groter dan een jaar eerder, aangezien de economische groei groter was dan de bevolkingsgroei. Maar voor de plek op de ranglijst maakte dat niets uit.

Het CBS stelt dat de consumptie per inwoner ook een maatstaf is om naar de welvaart te kijken. Die becijfering houdt volgens het statistiekbureau ook rekening met verschillen tussen landen in bijvoorbeeld de financiering van het zorgsysteem.

Bezien met deze graadmeter staat Nederland op de tweede plaats in de EU. De individuele consumptie gecorrigeerd voor verschillen in het prijspeil is in Nederland ruim 32.000 euro. Alleen in Luxemburg gaat het om een hoger bedrag. Het Europees gemiddelde bedraagt ruim 26.000 euro.

LEES OOK: Nederlandse bevolking groeit per saldo met 21.000 mensen in eerste kwartaal, vooral door immigratie