Nederland staat te boek als belastingparadijs en dat betekent een risico op reputatieschade, stelt Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek.

Het recent verschenen boek Brievenbusmaatschappijen, waarvan Baarsma co-auteur is, geeft een overzicht van de impact op de Nederlandse economie van bepaalde belastingregels.

Nederland hanteert de zogenoemde deelnemingsvrijstelling, waardoor winsten van dochterbedrijven niet nog eens belast mogen worden. Op die manier wordt dubbele belastingheffing voorkomen, en dat is goed voor ons land dat erg afhankelijk is van internationale handel.

Maar de belastingregels hebben ook een keerzijde. De constructies die we hier hebben, kunnen ook gebruikt worden om helemaal geen belasting te betalen. Dat heet belastingontwijking. Onder meer Amazon, Apple en IKEA hebben in ons land belastingconstructies opgetuigd.

Het is niet illegaal, maar gaat tegen de geest van de wet in, aldus Baarsma. En het kan het imago van Nederland is het buitenland schade berokkenen. Ons land wordt namelijk genoemd in het rijtje van belastingparadijzen.

Baarsma ziet drie mogelijkheden om daar iets aan te doen. Bekijk het gesprek dat Baarsma had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl