• Heel Nederland is dankzij de daling van het aantal besmettingen per donderdag rood van kleur op de Europese coronakaart.
  • Dat is mogelijk omdat het ECDC – het Europese RIVM – de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt bij het opstellen van de kaart.
  • Dat Nederland rood blijft kan betekenen dat de inreisregels die andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven.

Dat het aantal coronagevallen in Nederland daalt, is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf provincies zijn nu rood, het op een na hoogste niveau.

Afgelopen week stonden Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog op donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests.

De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. De piek van de huidige coronagolf, zo’n drie weken geleden, telt niet meer mee voor de kaart van deze week en daarom kunnen de kleuren iets ‘omlaag’.

Europa kampt met oplopende besmettingen

In andere landen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo gaat de Middellandse Zeekust in Frankrijk van rood naar donkerrood. Het gaat om de regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur (met steden als Marseille, Cannes en Nice) en om Occitanië (Toulouse, Montpellier, Nîmes).

Dat geldt ook voor de regio’s Castilië-La Mancha en Murcia in het zuiden van Spanje. Normandië, de regio Nantes en het noordoosten van Frankrijk (Metz, Straatsburg, Reims) gaan van oranje naar rood. Dat is ook het geval voor Toscane in Italië.

Portugal blijft rood en Griekenland is net als afgelopen week overwegend rood. Ook in landen als Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Ierland en Estland gaat de kleur ‘omhoog’ omdat het aantal positieve tests er stijgt.

Inreisregels blijven mogelijk van kracht

Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Als Nederland verder daalt, kunnen landen als Duitsland en Frankrijk besluiten om de regels voor Nederlandse vakantiegangers wat te versoepelen.

Of en wanneer Nederland nog verder kan zakken, richting oranje en groen, hangt ook af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog voor een stapje omlaag.

LEES OOK: Het aantal positieve coronatests is afgelopen week fors gedaald – de piek in de ziekenhuizen lijkt bereikt