De Nederlandse kantorenmarkt moet nog een grote omslag maken. De leegstand is in 2013 verder opgelopen. Tegelijk steken Amerikaanse en Duitse beleggers voorzichtig een teen in het water.

Het aanbod van leegstaande kantoorruimten in Nederland is vorig jaar met 6 procent verder toegenomen. Inmiddels staat 8,32 miljoen vierkante meter te huur of te koop.

Dit aantal vierkante meters komt neer op bijna 17 procent van de totale kantorenvoorraad in Nederland, blijkt uit dinsdag naar buiten gekomen cijfers van makelaarsvereniging NVM Business.

Kantorenmarkt zwak in 2013

De kantorenmarkt beleefde in 2013 opnieuw een moeilijk jaar, constateren de makelaars.

Onder invloed van ongunstige economische omstandigheden voelden heel wat bedrijven zich genoodzaakt efficiënter te werken en de kosten te verlagen. De bezuinigingen die daarmee gepaard gingen, resulteerden in minder vraag naar kantoren.

Het is al het zevende jaar op rij dat de vraag naar kantoorruimte is teruggelopen. Volgens NVM Business is de kloof tussen vraag en aanbod nog nooit zo groot geweest als vorig jaar.

Duitse en Amerikaanse beleggers

Positief puntje volgens de NVM was dat er in 2013 meer kantoorgebouwen via sloop of herbestemming aan de voorraad werden onttrokken. Dit kwam mede doordat beleggers bereid waren grotere verliezen te nemen.

Opvallend was verder dat er afgelopen jaar vooral vanuit Duitsland en de Verenigde Staten weer meer belangstelling ontstond om in Nederlands vastgoed te investeren. Beleggers kochten in 2013 voor ongeveer 1,48 miljard euro kantoorpanden op, tegen een transactievolume van iets meer dan één miljard euro een jaar eerder.

Bron: ANP/Z24

Lees ook:

ABN Amro: rotte vastgoedleningen goed te overzien

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl