Nederland heeft als enige land de naheffing al betaald aan Brussel. Alle andere landen die vorig jaar extra zijn aangeslagen door de Europese Commissie moeten het geld nog overmaken. Volgens minister Dijsselbloem was het boekhoudkundig gunstiger om direct te betalen.

Dat meldt De Telegraaf. Nederland kreeg afgelopen jaar een naheffing van 1,1 miljard euro. Dijsselbloem heeft die in één klap betaald. Uiteindelijk komt het bedrag neer op 642 miljoen, omdat er nog zo’n half miljoen de kant van Nederland op komt door middel van teruggaven.

Niet onderhandelen

De andere landen die een naheffing kregen zijn Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben allemaal nog niet betaald. Voor 1 september moet de naheffing worden betaald, maar deze landen nemen de gelegenheid om nog te onderhandelen over de naheffing.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch op de vroege afbetaling. Hij vindt dat hij de berekeningen op basis waarvan de naheffing tot stand is gekomen, niet goed kan controleren omdat het diplomatieke verkeer tussen het kabinet en de Europese Commissie geheim houdt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl